Terug naar het overzicht
Een tussenjaar of doorstuderen? 'Als je maar een plan hebt'
Jij doet komend jaar of volgend jaar eindexamen. Misschien twijfel je over wel of niet een tussenjaar nemen en wat je dan wilt doen óf meteen doorstuderen. Keuzes, keuzes, maar wat is nou de beste keus voor jou? Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij.
Een grote meerderheid van de jongeren gaat na het eindexamen meteen studeren, een kleiner deel neemt een tussenjaar. Het voordeel van doorstuderen is dat je al in een studieritme zit en waardoor het wennen aan een hbo of universitaire studie waarschijnlijk sneller gaat. Maar even bijkomen van die middelbare school en de stressperiode van het eindexamen kan ook goed voelen.
Voordelen van een tussenjaar
1. Tijd voor jezelf
Na al die jaren waarin anderen hebben gezegd wat jij moet doen, mag je nu zelf bepalen wat je wilt en wat je doet. Misschien weet jij ook nog niet zo goed wat je wilt studeren of wellicht ben je afgewezen voor je droomstudie. Je hebt nu de kans om daar eens goed en rustig over na te denken.
2. Persoonlijke ontwikkeling
Wat je ook gaat doen, je leert in je tussenjaar veel over jezelf. Je ontdekt nieuwe interesses, leert andere vaardigheden. Een tussenjaar geeft je de kans waardevolle ervaringen op te doen en daar leer je altijd het meeste van.
3. Op reis gaan en avonturen beleven
Wil je de wereld ontdekken, dan is een tussenjaar daar de perfecte tijd voor. Door naar het buitenland te gaan, ontdek je andere culturen, talen en mensen. Dit verandert hoe dan ook je kijk op de wereld en mogelijk ook je toekomstplannen, terwijl je ook zelfstandiger wordt.
4. Geld verdienen
Je tussenjaar kun je gebruiken om te werken en geld te verdienen. Misschien heb je een doel, bijvoorbeeld om een paar maanden te gaan reizen, maar sparen voor je studie is ook niet gek. Tegelijkertijd kun na je werk ook relaxen en leuke dingen doen met vrienden.
5. Tussenjaar traject
Heb je echt geen idee wat je wil gaan studeren en wil je nu even focussen op je diploma halen? Kijk dan eens naar een tussenjaar traject. Je kunt dan volgend jaar in alle rust met een (loopbaan)coach ontdekken wie jij bent, waar je blij van wordt en welke studierichting goed bij je past.
Nadelen van een tussenjaar
1. Een tussenjaar is duur, zeker als je wilt reizen.
Een tussenjaar is duur, daarom is het heel belangrijk dat je er goed over nadenkt. Niet studeren en werken maar reizen kost natuurlijk geld en levert niks op. Zorg dus dat je een plan maakt en hier goed voor spaart. Onderweg heb je vaak nog onverwachte kosten, waardoor je dus een buffer nodig hebt. Zorg dat je goed voorbereid je tussenjaar in gaat en ook een noodplan opstelt. Je kunt natuurlijk ook werken en sparen voordat je gaat reizen.
2. Vertraging
Een tussenjaar betekent automatisch dat je later afstudeert. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten wat je wilt en te voorkomen dat je motivatie verliest om terug te keren naar het studeren. Dit heet ook wel 'opportunity cost'. Dit houdt in dat je nu iets inlevert waar je later van profiteert. In het geval van reizen zijn dat herinneringen en ervaringen. In het geval dat je gaat studeren betaal je nu collegegeld om later een goede baan te kunnen bemachtigen. Ofwel, de kosten nu van de kansen die je later krijgt.
3. Maak een plan
Veel jongeren beginnen aan hun tussenjaar zonder een helder plan. Dit kan leiden tot het verspillen van kostbare tijd, een jaar kan heel snel omvliegen. Het is belangrijk om een ritme te vinden en jezelf doelen te stellen om het meeste uit je tussenjaar te halen. Je kan beginnen met het maken van een moodboard of mindmap om zo je doelen te visualiseren. Kijk dan wat het beste bij jou past en wat haalbaar is.
4. Maak een plan-B
Zorg voor een plan-B. Ben je uitgeselecteerd voor je studie? Of heb je te weinig geld om te reizen? Is je visum afgekeurd? Het kan ons allemaal overkomen. Het is dan wel handig dat je een back-up plan hebt voor wanneer je eerst plan niet mogelijk is. Zo kan jij je jaar alsnog nuttig maken én zit je niet met de gebakken peren thuis. ;)
Welke opties heb je voor een tussenjaar en waar moet je op letten?
Veel leeftijdsgenoten werken en sparen eerst en gaan pas daarna reizen of ergens in een ander land een paar maanden een taal leren. Het is handig om dit zo te doen. Je kunt op verschillende sites opzoeken hoeveel je moet sparen voor welke soort reis. Lees hier tips bij de mogelijkheden van een buitenlandreis tijdens je tussenjaar:
- Schrijf eerst op wat je leuk lijkt en wat helemaal niet.
- Informeer jezelf, check bijvoorbeeld organisaties die hierin gespecialiseerd zijn.
- Neem een organisatie in de hand die jou begeleidt, dit kost uiteraard ook geld, maar je weet dan wel dat alles goed geregeld is.
- Vrijwilligerswerk doen in een ander land: ook hiervoor is het belangrijk dat je dit goed van tevoren regelt, zodat je niet in het land zelf voor verassingen komt te staan.
- Dit geldt ook voor Au pair worden in het buitenland. Regel het voor je gaat.
- Met een interrail-treinpas kun je heel Europa door reizen. Kijk welke landen je wilt bezoeken en laat die train maar rollen.