Hoe blijf je gezond in je lichaam, in je geest en welke zorg krijg je als dit niet lukt? Er zijn veel mensen nodig in de zorg. Denk aan beroepen als verpleegkundige, dokters- of apothekersassistent of persoonlijk begeleider. Ook pedagogisch werk met kinderen valt hieronder. Kortom, het is een brede sector met veel verschillende beroepen. In dit artikel lichten we er een paar uit.
Maatschappelijke zorg gaat over mensen die moeilijk kunnen meekomen in de samenleving, die ouderdomsproblemen hebben of psychisch in de war zijn. Soms zijn ze daardoor eenzaam, zorgen voor overlast en/of zijn dakloos. Ook leer je werken met mensen die verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen hebben. Je kunt bijvoorbeeld begeleider maatschappelijke zorg worden of persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. De laatste heeft meer verantwoordelijkheid.
Mbo-verpleegkundige
Als verpleegkundige leer je hoe het menselijk lichaam in elkaar zit, hoe je ziektebeelden herkent, medische handelingen moet uitvoeren en hoe je wonden verzorgt. Goed leren communiceren met patiënten, hun familie en je collega's is ook belangrijk. Je krijgt les in ethische vraagstukken; wat doe je bijvoorbeeld als iemand die zichzelf verwaarloost alle zorg weigert? Je specialiseert je uiteindelijk in bijvoorbeeld ouderenzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg (ggz).
Pedagogisch werk
Bij pedagogisch werk leer je omgaan met kinderen, hoe je contact maakt, activiteiten met ze doet en hoe je praat met ouders. Je leert wat kinderen nodig hebben om gezond op te groeien. Soms zie je dat er thuis bij het kind problemen zijn of dat de ouders de opvoeding niet aankunnen. Soms komen ze dan bij de jeugdzorg terecht. Er zijn diverse mbo-functies in de jeugdzorg. Als je dat wilt, kies je voor gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Je kunt je ook specialiseren als onderwijsassistent, dan help je mee in de klas, naast de vaste docent. Daarna kun je nog doorstromen naar de pabo als je ontdekt dat je zelf voor de klas wilt staan. Met pedagogisch werk kun je in de kinderopvang of in een peuterspeelzaal.
Instructeur mbo
Als instructeur geef je praktijkvakken op het mbo. Je houdt je alleen bezig met de praktijkonderdelen en je draag verder geen verantwoordelijkheid. Docenten op het mbo geven de onderwijsvakken en zijn verantwoordelijk voor de toetsen. Niet alleen leer je hoe de praktijkonderdelen precies in elkaar zitten, je leert hoe je instructies geeft zodat het ook echt blijft hangen bij leerlingen. Je leert hoe je omgaat met een klas vol leerlingen, hoe je de orde bewaart en hoe je leerlingen motiveert. Je krijgt vakken als didactiek, dan leer je op welke manieren je leerstof het beste kunt overbrengen. En wat je kunt doen als leerlingen het niet begrijpen. Ook krijg je pedagogiek, dan leer jij hoe je leerlingen het beste ondersteunt en begeleidt, zodat ze goede resultaten behalen en genoeg zelfvertrouwen krijgen.
Praktijkopleider
Een praktijkopleider begeleidt binnen een bedrijf studenten bij hun stage of leerwerkplek. Dit werk wordt ook wel ‘beroepspraktijkvorming (BPV)’ genoemd. Je bent het eerste aanspreekpunt voor studenten en jij helpt ze om hun stage of werk tot een succes te maken. Je vindt het leuk om studenten te motiveren. Je onderhoudt daarnaast contact met verschillende afdelingen van het bedrijf. Je leert dus flexibel te zijn en goed te communiceren. In deze baan doe je veel verschillende dingen. Naast begeleiding help je studenten leerdoelen en leerbehoeften vaststellen en houd jij bij of studenten deze doelen behalen. Ook laat jij het leidinggevenden weten als je in de praktijk ziet dat bepaalde zaken beter of anders moeten. Je kunt op verschillende plekken gaan werken, bijvoorbeeld in de zorg, onderwijs, een verzorgingshuis, bij technische bedrijven of productiebedrijven.
Er zijn nog veel meer beroepen binnen deze sector. Ga naar de beroepenpagina en kijk eens bij 'Zorg en verpleging' of 'Sociaal werk, welzijn en onderwijs' voor een uitgebreid overzicht.
Wil je weten of werken in deze sector iets voor jou is? Doe dan hier een korte test!