Janine Gouswaart, 18 jaar

Eerstejaarsstudent Communicatie, Inholland Rotterdam

In 5havo zag Janine Gouswaart (18) zichzelf al helemaal zitten als communicatiestudent in Rotterdam. Vanuit Sommelsdijk naar de grote stad, les krijgen op de plek waar het allemaal gebeurt en vol gaan voor een creatieve studie waarmee je veel kanten op kunt. Corona gooide een beetje roet in het eten met betrekking tot fysieke aanwezigheid, maar toch pakt deze studiekeuze voor Janine goed uit. Hoe beleeft zij haar eerste jaar en studententijd bij Inholland?

Dezelfde studie als haar broer

Heel wat open dagen bezocht Janine: van Verpleegkunde tot aan Toerisme, maar diep van binnen wist ze eigenlijk allang welke kant ze op wilde. Nederlands vond ze altijd al een leuk vak. Daarnaast wekte het vak bedrijfseconomie haar interesse toen het specifiek over marketing en communicatie ging. Naast deze aanknopingspunten, speelde vooral haar broer een grote een rol in haar studiekeuzeproces: “Hij studeert ook Communicatie bij Inholland, hij zit nu in zijn afstudeerjaar. We hebben totaal andere interesses, maar hij komt wel altijd vol enthousiasme thuis met leuke verhalen over zijn opleiding. En hij liet me zien hoe veel verschillende kanten je op kunt met deze studie, waardoor ik al snel ging nadenken over of het niet ook iets voor mij was.”

Persoonlijke gesprekken, geen verkooppraatjes

Tijdens Open Dagen en Proefstuderen, werd voor Janine duidelijk dat de opleiding Communicatie inderdaad écht iets voor haar is. “Vooral tijdens het Proefstuderen. Ik vond het ook super spannend om dat te doen. In mijn eentje met de bus naar Rotterdam en voor ‘het echie’ meedraaien, daar moet je wel lef voor hebben. Maar ik ben ook heel blij dat ik dat durfde. Ik volgde verschillende lessen, onder andere over slogans bedenken waarbij ik het creatieve superleuk vond. Tijdens tussenuren praatte ik met andere studenten over de opleiding. Die gesprekken waren heel persoonlijk en ook absoluut geen verkooppraatjes. Studenten zijn gewoon open over wat er leuk is en wat minder. Ik vond het heel fijn mensen te leren kennen van de opleiding, waardoor ik me meteen een beetje thuis voelde. Dat is ook één van de redenen waarom ik voor Communicatie bij Inholland koos: het persoonlijke.”

Online studentenleven

Ook de locatie speelde voor Janine een grote rol. Tijdens Open Dagen, maar ook bij de propedeuse-uitreiking van haar broer, had Inholland Rotterdam al stiekem haar hart veroverd: “Ik vond deze school vanaf de eerste keer dat ik er was helemaal geweldig. Ik liep daar rond en dacht: Ja, dit zie ik voor me als ik denk aan mijn studentleven. Het was zo open en uitnodigend, ik was daar echt van onder de indruk.” Helaas is Janine door corona nog maar een paar keer op school geweest, bijna al haar lessen vinden online plaats. “Ik vind de opleiding gelukkig nog steeds heel tof. Ik kan mijn eigen opdrachten kiezen, waardoor ik bijna alleen maar leuke dingen doe. We zitten in leerteams van tien leerlingen, ingedeeld op postcode. Dus ik heb makkelijk contact gemaakt met anderen die ook nog eens uit de buurt komen. Maar echt op school kunnen zijn, zou het wel veel leuker maken.”

Vraag maar raak

Dé tip van Janine voor iedereen die op dit moment een opleiding moet kiezen, is om zo veel mogelijk Open Dagen te bezoeken, nu dit voornamelijk online gebeurt. “Je kunt nu wel tien opleidingen onderzoeken in een week tijd. Dus je kunt echt uitgebreid vergelijken en veel vragen stellen. Bovendien is vragen stellen nu veel makkelijker! Je kunt nu vaak whatsappen met studenten of een berichtje sturen via social media. Je hoeft dus niet zelf op ze af te stappen of bang zijn dat je een gekke vraag stelt. Persoonlijk contact met studenten heeft mij het meest geholpen. En ik blijf dromen over op een dag weer uitkijken over de stad vanuit Inholland Rotterdam!”

Janine Gouswaart, 18 jaar

Overige testimonials bij Hogeschool Inholland

Karim Daoudi, 26 jaar

"Ik vond de Studiekeuzeworkshop heel representatief voor de opleiding."

Juup Leis, 20 jaar

"Dat ik de praktijkkennis al heb vanuit het mbo, geeft me echt een voorsprong"

Nino Torrisi, 19 jaar

"Ik houd van computers, ik vind alles daaraan gaaf"

Ivo van der Voort, 24 jaar

"Ik wilde deze opleiding heel graag bij een kleinere school doen"

Anne Gardien, 19 jaar

"Zoek contact met studenten tijdens het kiezen van je studie"

Test jezelf!

"Doe de studiekeuzetest van Inholland!"