Charissa

Waarom heb jij voor de Pabo flexibele voltijd gekozen?

Ik heb voor de Pabo flexibele voltijd gekozen, omdat ik hierbij mijn eigen pad kan bewandelen. Bij deze variant van de opleiding mag ik zelf bepalen wanneer ik iets inlever, hierdoor kan ik mijn eigen planning maken en op mijn eigen tempo werken. Ook heb je geen toetsweken of deadlines. Daarnaast trok het mij heel erg aan om twee dagen in de week stage te lopen in plaats van één dag. In mijn beleving leer je het meest in de praktijk en daarom leek het mij leuk om meer stage te lopen, zo ben je echt betrokken bij je de groei van de kinderen uit je stageklas.

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Vanaf jongs af aan wist ik al dat ik juf wilde worden. Ik kom uit een echt onderwijzersgezin en ook bij mij zat het er al vroeg in. Toen ik in de 4e klas mij ging oriënteren op verschillende opleidingen heb ik niet alleen naar de pabo gekeken. Ik wilde mij niet alleen blind staren op de pabo, maar ook naar andere opleidingen kijken. Ik heb toen verschillende studiekeuzetesten gemaakt, bijvoorbeeld via Qompas. Hier kwamen bepaalde beroepen en opleidingen naar voren, aan de hand daarvan ben ik naar veel open dagen en voorlichtingsavonden geweest. Ook heb ik meeloopdagen gedaan op verschillende hogescholen. Bij het maken van mijn studiekeuze heb ik vooral gekeken naar wat ik het meest leuk en interessant vond. Ik vroeg mezelf bij elke opleiding af of ik dit mijzelf wel vier jaar zie doen en of ik ook later een beroep in deze richting zou willen doen.

Daarnaast keek ik ook naar de stad en school, voel ik mezelf prettig in de school en krijg ik er een goed gevoel bij? Na dus verschillende opleidingen, scholen en steden te hebben bekeken, kwam ik uiteindelijk uit op de Pabo flexibele voltijd in Leiden. Dit was de opleiding die het beste bij mij paste en het beroep dat ik mezelf later wel zag doen.

Wat is het leukste dat je tijdens de stage hebt meegemaakt?

De meest mooie en magische momenten tijdens mijn stage zijn de momenten waarin ik een kind zie groeien door hulp die ik ze geef. Doordat ik veel op stage ben, kan ik de ontwikkeling van kinderen goed volgen. Het geeft mij voldoening om kinderen te helpen en ze meer zelfvertrouwen te zien krijgen, doordat ze door middel van mijn hulp steeds meer kunnen en begrijpen. Stagedagen zijn soms vermoeiend, maar doordat ik zoveel energie van de kinderen en het lesgeven krijg en zij mij een lach op mijn gezicht bezorgen, weet ik dat ik op mijn plek zit op de pabo.

Wat is jouw gouden tip aan studiekiezers?

Mijn gouden tip aan studiekiezers van nu is: kies iets dat je leuk vindt en waar jij je goed bij voelt, maar onthoud ook dat elke studie zijn mindere dingen heeft en misschien een paar dingen heeft die je niet zo leuk vindt. Geef hierdoor niet te snel op en prik daar doorheen. Ik zag van tevoren ook op tegen een paar dingen van de pabo, maar doordat ik vooral keek naar de positieve dingen en de voordelen van de opleiding kwam ik er al snel achter dat dit er veel meer waren dan de nadelen en wist ik zeker dat ik de pabo wilde gaan doen.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo): felxibele voltijd? Bekijk dan de opleidingspagina.

Charissa