Mattanja, student Kunstgeschiedenis

Hoi! Ik ben Mattanja en ik ben 21 jaar oud. Ik zit nu in mijn derde jaar van de studie Kunstgeschiedenis. Naast mijn studie schrijf ik graag, ben ik actief bij The Green Office en maak ik veel muziek.

Waarom Kunstgeschiedenis?

Mijn studiekeuze was een lang en moeilijk proces. Ik zat op de HAVO en vond het lastig om te kiezen tussen de hbo en universiteit. Uiteindelijk ben ik twee jaar VWO gaan doen, waarna ik heb besloten om toch naar de universiteit te gaan. Op de middelbare school waren kunst en geschiedenis mijn favoriete vakken. Ik houd veel van het schrijven van verhalen, en op hun eigen manier vertellen kunstwerken ook verhalen. Ik raakte geboeid door de kunsten en zodoende zat ik op een gegeven moment in de collegezaal bij de open dag voor Kunstgeschiedenis in Groningen.

Alsnog twijfelde ik nog erg lang over mijn studiekeuze, aangezien kunstgeschiedenis mij interessant leek, maar ook erg beperkt. Ik kwam er echter tijdens de meeloopdag al snel achter dat de studie helemaal niet beperkt is. Kunstgeschiedenis aan de RUG heeft een heel brede visie op de kunsten; zo leer je veel over architectuur en landschapsinrichting naast de vakken over beeldende kunst. Dit zorgt voor een divers en uniek programma.

Zoals eerder gezegd, twijfelde ik op de middelbare school heel erg tussen hbo en universiteit: het praktische van een hbo-opleiding sprak me ook aan. Het leuke aan de studie Kunstgeschiedenis is dat je de theorie die je leert, ook in praktijk kunt brengen. Zo zijn er lessen in samenwerking met de kunstacademie Minerva en ga je regelmatig op excursie. Nog een bijkomend voordeel van de opleiding is dat je een volgende stedentrip je vrienden of familie rondleiden langs alle kerken, stadhuizen en musea. Zo pas je de gestudeerde stof constant toe in de praktijk en kun je fungeren als een gratis stadsgids!

Waarom Groningen?

De grote internationale focus van de studie trok mij heel erg aan. Andere steden speelden voor mij daarom niet echt een grote rol. Daarnaast vond ik Groningen direct al heel erg gezellig. Het is niet een te grote stad en de straten zijn er nooit stil. Ik heb in de afgelopen twee jaar al op verschillende plekken in de stad gewoond. Elke buurt heeft weer zijn eigen charme en er is overal wel wat te doen. Dit maakt Groningen voor mij bij uitstek de perfecte studentenstad!

Toekomst

Ik wil graag nog meer weten over de sociale context die hoort bij de kunstwerken die wij bespreken. Daarom hoop ik volgend jaar Geschiedenis te gaan studeren. Uiteindelijk zou ik graag deze twee velden combineren en mij focussen op de sociale context van en de verhalen achter de kunstwerken.

Gouden tip

Laat je niet afschrikken door de landschapsvakken als je hierover twijfelt. Je zult er snel genoeg de kunst van in gaan zien!

Mattanja, student Kunstgeschiedenis

Overige testimonials bij Kunstgeschiedenis

Tessel Luitjens

"I am particularly fascinated by the broad links between art, culture and politics."