Minke Lok

Alumna Minke Lok (26) programmeert vele omroepberichten in verschillende talen op vrijwel alle grote vliegvelden van Europa, waaronder op Schiphol. “Miljoenen mensen over de hele wereld horen wat ik maak.”

Omroepberichten programmeren, dat klinkt ingewikkeld. Hoe werkt dat?

“We ontwikkelen intelligente spraaksystemen in 35 verschillende talen voor vliegvelden over de hele wereld. Als Language and Audio Developer programmeer ik op basis van grammaticaregels de omroepen in het Chinees – wat ik heb gestudeerd – en negen andere Aziatische talen. Voor de talen die ik niet vloeiend spreek, overleg ik met taalspecialisten.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik vind het leuk dat ik iets maak waar miljoenen mensen over de hele wereld naar luisteren en iets aan hebben. Ik kom wel eens mensen tegen op vakantie die ik fragmenten laat horen van de omroepen en die dan zeggen: ‘dat herken ik! Dat heb ik op de weg hiernaartoe gehoord!’ Dat is heel leuk. Daarnaast is het taalkundig, dus ik kan mijn studie echt inzetten.”

Aan welke vaardigheden die je tijdens je studie opdeed, heb je nu het meest?

“De onderzoeksvaardigheden die ik leerde tijdens mijn studie gebruik ik nog steeds. Ik moet veel uitzoeken – hoe werkwoorden in een bepaalde taal worden vervoegd bijvoorbeeld. Daarnaast merkte ik dat het studeren in het buitenland – ik heb in de Chinese stad Tianjin gestudeerd tijdens mijn studie – me, naast mijn ervaring in het bestuur van studievereniging SVS (Chinastudies), heeft geholpen bij mijn sollicitatie.”

Minke Lok

Overige testimonials bij Chinastudies

Hidde de Haas

"Ouderejaars"

Jessica Paardekooper

"Docent Chinees op een middelbare school in Rotterdam"

Jan Anne van der Veer

"Beleidsmedewerker Nederlandse ambassade in Peking"

Tijn

"Kennis van de Chinese taal en cultuur is juist nu heel belangrijk."