Maartje Grevers
“Ik wist na het VWO niet precies wat ik wilde studeren. Economie en recht vond ik leuk, en omdat ik via deze studie eventueel nog de advocatuur in kan, koos ik hiervoor. Na een jaar had ik nog kunnen switchen naar Nederlands Recht, maar ik wist al snel dat dit mijn studie was. Het fiscale stelsel zit verweven in ieders dagelijks leven en de politiek heeft er veel invloed op. Dat houdt het spannend.
Ik ben bij heel veel Nederlandse universiteiten geweest, op open dagen en verdiepingsdagen. Bij andere universiteiten voelde het meer aan als verplicht onderwijs in een betonnen kolos, terwijl in Maastricht de historische gebouwen en de open, aardige mensen me meteen het gevoel gaven dat ik me thuis zou kunnen voelen. Er waren studenten aan wie je alles kon vragen op de open dag én de opleiding was heel goed aangeschreven. Ik dacht: als ik toch op kamers moet en moet reizen, maakt de afstand me ook niet meer uit.
Ik woon nog steeds in mijn eerste studentenhuis, aan de Markt. Eerst woonden er Duitsers die bevriend waren met elkaar. Dat was superleuk: hun ontbijt was al anders dan wat ik at, met veel spek en ei. Maar ik leerde ook veel mensen kennen die ik anders nooit had ontmoet: de internationale studenten hebben andere feestjes dan de Nederlanders. Ik leerde er wat Duits van en hield er vrienden aan over. Tegenwoordig wonen er allemaal vrienden van mij bij me in huis, dus dat voelt helemaal als thuiskomen.
Via mijn werk als promoteamer spreek ik veel studiekiezers, die het vaak fijn vinden om met een niet-Limburgse student uit Maastricht te praten. Er zijn zoveel rechtenfaculteiten in Nederland, dat veel Limburgers kiezen voor de dichtstbijzijnde. Studiekiezers vinden het fijn om zo een Maastrichtse rechtenstudent te ontmoeten die niet-Limburgs is. Ik zeg hen: schroom niet om de trip te maken, het is de moeite waard. En maak je geen zorgen over het vinden van een kamer, in Maastricht lukt dat gewoon.
Ik ben bijna klaar met mijn bachelor en doe nu een bestuursjaar voor de fiscale studievereniging FIRST. Dat kost me ongeveer 25 uur per week. Ik vind het heel leuk om iets goeds neer te zetten voor de leden, zoals de fiscale bedrijvendag. Dat is het paradepaardje van de vereniging. We organiseren ook veel kantoorbezoeken en natuurlijk borrels, want je medestudenten vormen je netwerk voor de toekomst.
Bij een rechtenopleiding is het belangrijk iets naast je studie te doen, voor je CV én om jezelf te ontwikkelen. Je leert veel in de studiebanken, maar in de praktijk leer je op een andere manier. Ik weet dat ik fiscaal recht superleuk vind. In februari wil ik hier aan de master gaan beginnen, wat ik daarna precies wil, weet ik nu nog niet. Een bestuursjaar is een uitgelezen kans om ook dat te ontdekken.”