Thom

Waarom heb jij voor de Pabo voltijd gekozen?

Ik heb voor de Pabo voltijd gekozen, omdat ik altijd goed met kinderen ben. Met de gedachte dat ik goed met kinderen kan omgaan wil ik dan ook heel graag leraar worden. Om deze reden viel mijn oog op de Pabo. Ik heb speciaal voor de Pabo voltijd gekozen, want het heeft een bepaalde structuur die je vier jaar lang volgt, dit geeft je een bepaalde houvast. Ook kun je bij de Pabo voltijd kiezen uit drie verschillende trajecten; de kunstklas, de sportklas en de wereldklas. Ik heb de wereldklas gekozen, omdat je met het wereldklastraject dingen leert over jezelf, maar ook over de ander. De ander is natuurlijk belangrijk in het onderwijs, dus het is fijn om daar meer over te leren.

Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?

Ik heb veel open dagen bezocht bij Hogeschool Leiden, maar ook van andere scholen die de pabo aanbieden. Al snel viel mijn oog op Hogeschool Leiden. Het is daar goed geregeld. In het begin van het eerste jaar ga je op kamp, hierdoor krijg je een leuke band met je klas. Bij Hogeschool Leiden heb ik ook de voorlichting van de Pabo flexibele voltijd gevolgd, omdat ik het verschil wilde weten tussen beide varianten. Toch heb ik gekozen voor de Pabo voltijd. Ik vond het fijner om structuur te hebben in de opleiding, en de Pabo voltijd geeft die structuur.

Wat is het leukste dat je tijdens de stage hebt meegemaakt?

Ik heb op mijn stage een proefjesles gegeven. Dat was bij groep 4/5. Ik ging samen met de leerlingen eerst olifantentandpasta maken. Wat hier heel leuk aan was is dat je echt de verbazing ziet bij de kinderen. Ik had hierna vier proefjes uitgezet waarbij de leerlingen aan de hand van een blad met opdrachten zelf de proefjes mochten uitvoeren. De leerlingen vonden het super leuk om te doen en waren echt geïnteresseerd hoe een proefje werkt. In het begin zie je de verbazing bij de leerlingen en als je het dan uitlegt hoe het werkt, merk je dat ze echt zoiets hebben van ‘oh zo werkt het’. Door deze les merkte ik dat ik op mijn plek zit, want ik kreeg zelf een grote glimlach op mijn gezicht. Het is super leuk als jij zelf een les bedenkt en dat de leerlingen het dan ook leuk vinden, waardoor het een zeer geslaagde les is geworden.

Wat is jouw gouden tip aan studiekiezers?

Bezoek de open dag van Hogeschool Leiden. En zorg dat je bijvoorbeeld zelf op je oude basisschool een of twee dagjes meeloopt, dat heeft mij het meest geholpen. Zorg er ook voor dat je een keer een dagje kan meelopen met een student die op de Pabo zit.

Meer weten?

Wil je meer te weten komen over de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo): voltijd? Bekijk dan de opleidingspagina.

Thom