Jesse, student HRM

Jesse is 19 en derdejaarsstudent Human Resource Management (HRM). Wat houdt deze studie eigenlijk in en waarom wordt hij er eigenlijk zo enthousiast van?

De opleiding HRM is niet een hele bekende studie. Hoe ontdekte jij deze opleiding?

“Ik ging naar een Open Dag van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) om een kijkje te nemen bij Bedrijfskunde en Social Work. Toen kwam ik ook langs HRM en dat sprak me gelijk aan. De opleiding HRM is een combinatie van sociaal en zakelijk en dat was precies wat ik zocht!”

Hoe zou jij HRM omschrijven?

“Ik vertaal het meestal naar personeelszaken, alles wat om mensen draait binnen een organisatie. Vanaf je sollicitatiegesprek tot je maandelijkse loon, tot je weggaat bij een organisatie, HRM is overal een belangrijk aspect. Als de personeelszaken niet op orde zijn, komt er van de rest vaak ook weinig te recht. Als HRM’er zorg ik dat mensen tevreden blijven, het naar hun zin hebben op hun werk.”

Wat vind je leuk aan de studie HRM?

“Bij HRM pas je alles gelijk toe, de theorie wordt getoetst, maar het meeste leer je in projecten. Je moet bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek en een slechtnieuwsgesprek voeren en een vacature opstellen. Ik heb bijvoorbeeld samen met medestudenten een half jaar onderzoek gedaan bij een organisatie die alcohol- en drugspreventie geeft bij bedrijven. Wij sloten dit onderzoek af met adviezen van de opdrachtgever echt wat mee kon. De opleiding geeft richtlijnen voor zo’n project, maar je mag ook je eigen interesses volgen. Je neemt dus zelf de regie.”

Wanneer voelde jij je op en top HRM’er?

“Toen ik tijdens mijn stage in gesprek was met medewerker die ziek was. We hebben het dan over hoe het gaat, wat iemand leuk vindt aan zijn werk en wat juist niet. Zo’n gesprek helpt die persoon verder, maar zelf heb ik er ook wat aan. Ik bekijk het in een groter geheel en bedenk hoe mensen beter in hun vel kunnen zitten door bijvoorbeeld sport en gezond eten aan te bieden op de werkvloer. Als ik met zulke thema’s bezig ben, voel ik me echt een HRM’er.”

Wie zou je deze opleiding aanraden?

“Iedereen die het leuk vindt om met mensen te werken, maar er ook voor wil zorgen dat een organisatie goed werkt. Daarnaast is het handig als je een beetje creatief bent, geduldig en het kunt omgaan met veel verschillende situaties. De opleiding is echt een combinatie van zakelijk en sociaal. Als dit je aanspreekt zou deze opleiding echt wat voor jou kunnen zijn!”

Jesse, student HRM