Sophie de Graaf

Hoe het begon…

“Op de middelbare school vond ik economie en wiskunde altijd al erg leuk, maar ik dacht niet goed genoeg te zijn in wiskunde om dit ook op universitair niveau te kunnen volgen. Ik koos daarom voor de bachelor Economics and Business Economics in Utrecht. Tijdens mijn studie bleek echter dat de wiskundige vakken me juíst goed afgingen en dat ik dat ook de leukste vakken vond. Daarom besloot ik me na 2 jaar ook voor de bachelor Wiskunde en Toepassingen in te schrijven.”

Het beste van 2 werelden

“Wat ik het leuke vind aan de combinatie van economie en wiskunde is dat je het beste van twee werelden combineert. Aan de ene kant werk je met ‘harde’ wiskundige technieken om problemen op te lossen, maar tegelijkertijd leer je de problemen ook maatschappelijk te benaderen. Het vanuit verschillende invalshoeken bekijken van problemen vind ik onwijs interessant, omdat je daarmee alle kanten van het verhaal te zien krijgt, en breed over oplossingen kunt nadenken. Neem bijvoorbeeld vraagstukken uit de zorgeconomie: natuurlijk gebruik je hiervoor data en kun je ingewikkelde (wiskundige) modellen bouwen om de zorg te optimaliseren, maar er speelt veel meer dan alleen geld en getallen als het gaat om een mensenleven. Dit vraagt ook om een maatschappelijke benadering. In de dubbele bachelor komen beide aan bod.”

Zo kwam ik in Ut(e)recht

“Ik koos ervoor mijn opleiding in Utrecht te volgen, vooral vanwege de fijne sfeer op de universiteit. Zowel studenten als docenten staan altijd open voor een gezellig praatje, iedereen is bereid je te helpen of iets nogmaals uit te leggen, en geen vraag is te gek. En niet onbelangrijk, Utrecht is ook gewoon een heel gezellige studentenstad, waar altijd wel iets te doen is!”

Doe jij 2 studies tegelijk?!

“Mensen verklaren me vaak voor gek als ik zeg dat ik deze twee studies tegelijk doe. Het klopt dat je gemotiveerd moet zijn voor een dubbele bachelor, want het kost gewoon veel tijd en energie. Wiskundigen en economen hebben een heel andere manier van denken, en het schakelen tussen die twee is af en toe best lastig. Tegelijkertijd maken die verschillende denkwijzen het juist ook interessant, en als je iets interessant vindt, is het niet zo erg hier tijd en energie in te steken. Bovendien biedt het volgen van een dubbele bachelor je ook veel voordelen, bijvoorbeeld dat je er veel verschillende kanten mee op kan. Je kunt je voor allerlei leuke masters aanmelden. Neem Econometrie of (Applied) Data Science, wat mij heel erg aanspreekt, met alleen de vakken van Economics kun je daar niet terecht. Daarnaast ben je na de opleiding ook een sterkere speler op de arbeidsmarkt, omdat je simpelweg meerdere dingen weet en kunt. Kortom, de dubbele bachelor biedt een mooi toekomstperspectief!”

Sophie de Graaf