Wo
Voltijd
36 maanden

Als Bio-farmaceut ben je sterk geïnteresseerd in medicijnontwikkeling: van het ontstaan van ziektes tot de effecten van het geneesmiddel in het lichaam. Ben jij dat ook? Dan is de bacheloropleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen in Leiden misschien iets voor jou.

Waarom Bio-Farmaceutische Wetenschappen studeren aan de Universiteit Leiden?

 • Alleen aan de Universiteit Leiden volg je de studie Bio-farmaceutische Wetenschappen. Geen enkele andere studie richt zich volledig op het geneesmiddelenonderzoek.
 • Je komt met alle facetten van geneesmiddelenonderzoek in aanraking. Zo leer je meer over biologische actieve moleculen (targets) en therapeutische eiwitten (zoals insuline), hoe deze targets tot een geneesmiddel worden ontwikkeld, wat de effecten van het geneesmiddel in het lichaam zijn, en hoe deze effecten bestuurd kunnen worden.
 • Onderwijs van Bio-Farmaceutische Wetenschappen wordt verzorgd door het internationaal zeer goed aangeschreven Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR). Als student draai je mee met langlopende (onderzoeks)projecten en krijg je college van onderzoekers.

Past Bio-Farmaceutische Wetenschappen bij jou?

 • Je bent nieuwsgierig naar de mechanismen van ziektes en de (bij)werking van geneesmiddelen.
 • Je bent geïnteresseerd in het analyses en voorspellingen doen over het succes van een geneesmiddel.
 • Naast biologie zijn scheikunde en wiskunde je favoriete vakken.
 • Het lijkt je leuk om in een lab experimenten uit te voeren.
 • Je beschikt over doorzettingsvermogen.
 • Je bent kritisch en nieuwsgierig, en staat open voor reflectie.

Toekomstperspectief

Na het afronden van deze studie heb je kennis over de mechanismen van ziektes en de (bij)werking van geneesmiddelen. Bovendien heb je sterke analytische vaardigheden en nuttige praktische (lab)vaardigheden opgedaan. Hierdoor ben je in staat om uitdagingen op het gebied van geneesmiddelenonderzoek structureel aan te pakken. Ook ben je met deze kwaliteiten gekwalificeerd voor functies buiten het onderzoek. Bio-farmaceuten vind je in de gehele breedte van het farmaceutische veld. De carrière van een bio-farmaceut staat over het algemeen in het teken van het ontdekken of ontwerpen van nieuwe geneeskrachtige stoffen, het ontwikkelen, produceren en controleren (van de kwaliteitseisen) van nieuwe geneesmiddelen. Buiten het onderzoek kun je aan de slag als bijvoorbeeld communicatieadviseur bij een bedrijf of beleidsontwikkelaar in de farmaceutische en biotechnologische industrie of overheidsinstellingen.

Verplichte Matching

Deelname aan matching is een verplicht onderdeel van het inschrijfproces. Zo krijg je een goede indruk of de opleiding bij je past vóórdat je aan je studie begint. Op basis van je ervaring tijdens de matchingsactiviteiten en de feedback die je krijgt na je deelname, beslis je zelf of je definitief start met de opleiding (mits je voldoet aan alle ingangseisen van de opleiding).

Je komt in aanmerking voor toelating tot de opleiding BFW indien je in het bezit bent van een:

 • Nederlands vwo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek met biologie;
 • Nederlands vwo-diploma met profiel Economie & Maatschappij met biologie, natuurkunde en scheikunde.

Meer weten?

Bio-Farmaceutische Wetenschappen organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een goed beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. Heb je vragen kan je altijd mailen met onze studentambassadeurs of de coördinator instroom. Of kijk voor meer informatie op de website van Bio-Farmaceutische Wetenschappen.