Erik Danen, hoogleraar Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) & opleidingsdirecteur bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen.

‘Bij de opleiding in Leiden staat het geneesmiddel centraal. Dat varieert van het begrijpen van een ziekteproces waarbij het geneesmiddel nog ver weg is tot het ontwikkelen van goede geneesmiddelen. De kracht van de studie is dat het geneesmiddel een heleboel disciplines samenbrengt, zoals biologie, scheikunde en kunstmatige intelligentie. Daarmee is de studie breed en gefocust tegelijk. Bovendien is de studie maatschappelijk ongelooflijk relevant.

Je ziet nu met alle Covid pandemie hoe belangrijk het is om begrip te hebben van een ziekte en hoe je daarop in kunt grijpen. Aan de eerstejaars geef ik les over wat er gebeurt als een geneesmiddel je lichaam binnenkomt: hoe wordt het opgenomen, verdeeld en chemisch omgezet, en wat zijn de consequenties daarvan voor werking en bijwerkingen. Het leuke daaraan vind ik om een indruk te krijgen van en binding met de nieuwe studenten die aan de opleiding beginnen. Bij de ouderejaars is het weer heel leuk om dieper op de stof in te gaan, dat zijn vakken die meer specifiek over mijn eigen onderzoeksgebied gaan.

Zodra de studenten op het lab komen, wordt het contact intensiever. Vanaf het einde van de bachelor is de interactie bijna hetzelfde als met promotiestudenten, in kleine groepjes of één-op-één. Het is leuk om te zien met wat voor goede ideeën studenten komen wanneer ze samen gaan onderzoeken. Zo hebben studenten door te speuren in bestaande datasets van ons al heel interessante kandidaatgenen ontdekt die een rol in ziektes zouden spelen en waar ze vervolgens zelf proeven aan zijn gaan doen.’

Erik Danen, hoogleraar Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) & opleidingsdirecteur bachelor Bio-Farmaceutische Wetenschappen.

Overige testimonials bij Bio-Farmaceutische Wetenschappen

Dennis de Mik, Alumnus Bio-Farmaceutische Wetenschappen

"Mijn kennis van BFW zet ik in als Launch Navigator bij Pfizer"

Jelle Kouters, student Bio-Farmaceutische Wetenschappen

"Omdat de link met de praktijk zo duidelijk is, zie ik goed voor me hoe het later werkt."