Jade van der Molen, topsportster

"Ik ben Jade van der Molen, 26 jaar en ik woon in Heerenveen. Mijn studie heb ik altijd gecombineerd met mijn topsport, schaatsen. Ik schaats op het hoogste niveau marathons bij de landelijke topdivisie. Dit heb ik altijd gedaan in combinatie met eerst de bacheloropleiding Bedrijfskunde, en later de Masteropleiding Business Administration. Deze combinatie bleek erg succesvol te zijn want in juni 2020 ben ik afgestudeerd!"

Hoe zag jouw leven qua studie en topsport eruit in Groningen?

"Mijn gehele studie stond eigenlijk in het teken van topsport. Ik ben niet in Groningen gaan wonen, maar ik ben in Heerenveen blijven wonen. Dit was het meest praktische met schaatsen, omdat ik altijd in Thialf trainde. De verbinding Heerenveen-Groningen is prima te doen met de bus, alleen is het natuurlijk wel een uur reistijd. Ik probeerde mijn vakken en colleges dan ook zo te plannen dat er meerdere op één dag waren, zodat ik niet elke dag naar Groningen hoefde te reizen. Verder probeerde ik het zo te plannen dat ik colleges had van 13-15 uur, zodat ik 's ochtends en 's middags gewoon kon trainen. In de bus deed ik dan een powernapje of probeerde ik wat te studeren."

Hoe kijk je terug op die tijd?

"Ik kijk terug op een mooie tijd en ik ben heel blij dat ik een Master diploma op zak heb. Ik vind Groningen een hele leuke stad en ook al heb ik nooit het echte studentenleven meegemaakt, ik vond het toch erg leuk om daar te komen als student zijnde. Echter heb ik tijdens mijn studie de stad Groningen nooit heel goed leren kennen, omdat ik altijd direct na college naar huis ging omdat ik mijn training wilde halen. Tegenwoordig ben ik veel meer in Groningen te vinden omdat mijn vriend hier woont, en nu ik de stad echt goed leer kennen wordt dit gevoel alleen maar bevestigd!"

Hoe ging het combineren van studie met topsport je af en wat vond je van de topsportregeling/-beurs?

"Het combineren is eigenlijk alle jaren erg goed gegaan. Vanuit mijn topsportregeling had ik minder verplichtingen en door goed te communiceren met professoren was er veel mogelijk. Zo had ik bijna geen aanwezigheidsplicht en kon ik mijn voorkeur voor een tijdstip van een college doorgeven. Wat wel altijd moeilijk was waren tentamenperiodes, en dan vooral de tweede periode in januari. Deze viel midden in mijn seizoen en in januari ging ik elk jaar naar de Weissensee om hier wedstrijden op natuurijs te schaatsen. De tentamenweek viel echter altijd gelijk met deze week. Hierdoor had ik in de derde tentamen periode altijd een hele drukke periode met nieuwe tentamens en dus nog tentamens uit de vorige periode. Soms was het wel even doorzetten, en zeker het eerste jaar moest ik wel een balans vinden tussen studeren en sporten, maar als ik er op terug kijk was het prima te doen!"

Wat waren jouw hoogte- en dieptepunten?

"Mijn hoogtepunt qua topsport is toch wel mijn overwinning in de marathon, mijn vijfde plek op de alternatieve Elfstedentocht en drie jaar op het podium in het algemene klassement van de marathon cup. Een dieptepunt is wel dat twee jaar geleden tijdens de eerste koers van het seizoen iemand over mijn vingers is geschaatst tijdens een valpartij, en ik daardoor een tijd geblesseerd was. Gelukkig is dit weer volledig hersteld en heb ik al mijn vingers nog! Qua studie heb ik niet echt dieptepunten, ik heb nooit een herkansing hoeven doen en mijn cijfers waren goed. Het hoogtepunt is dan ook echt wel het behalen van mijn bachelor en master!"

Welk advies heb je voor topsporters die willen studeren?

"Wat ik vooral wil meegeven is dat met goed plannen en goed communiceren er heel veel mogelijk is. Ik had voordat ik begon met mijn studie wel m'n twijfels of het ging lukken, maar dit was nergens voor nodig. Met goed plannen en uitstippelen in welke periode je welk vak gaat volgen, kan je het eigenlijk precies zo uitvoeren waarvan je zelf denkt dat het haalbaar is qua tijd in combinatie met je sport. Uiteindelijk heb je veel zelf in de hand."

Hoe ziet je leven er nu uit?

"Qua sport is er niets veranderd, ik schaats nog steeds in de landelijke topdivisie marathon. Verder is er veel veranderd sinds ik ben afgestudeerd. Ik ben sinds oktober parttime werkzaam bij MTH accountans & adviseurs, als Assistent Accountant. Deze baan bevalt erg goed en vanuit mijn werk krijg ik veel medewerking en flexibiliteit om daarnaast mijn sport te bedrijven. Het kantoorleven is wel even anders dan het studieleven, maar ook goed te combineren!"

Welke ambities heb je voor de toekomst?

"In de toekomst is mijn grote droom nog steeds om de (alternatieve) Elfstedentocht te winnen. Afgelopen jaar was ik vijfde en op natuurijs ontwikkel ik mijzelf ieder jaar nog. Zolang ik nog plezier in schaatsen heb blijf ik dit ook vooral nog doen. Wat de toekomst daarna brengt weet ik nog niet. Wel weet ik dat ik mijn werk als assistent accountant erg leuk vind, dus wellicht dat ik mij na mijn schaatscarrière nog ga richten op een opleiding tot accountant."

Jade van der Molen, topsportster

Overige testimonials bij Bedrijfskunde

Tobias Hooghiem

"Als bedrijfskundige krijg je met veel verschillende facetten van een bedrijf te maken."