Lotte Bouman

Na de havo besloot Lotte (20 jaar) om de Lerarenopleiding Aardrijkskunde te gaan doen. Steun van docenten tijdens een zware periode op de middelbare school, inspireerde Lotte om zelf ook voor dit vakgebied te kiezen. Ze weet uit eigen ervaring hoe kwetsbaar je kan zijn als leerling.

Na de havo besloot Lotte (20 jaar) om de Lerarenopleiding Aardrijkskunde te gaan doen. De meeste mensen in haar omgeving waren niet verrast en vonden de opleiding enorm bij haar passen. De keuze voor de HAN lag voor de hand. Naast dat de HAN een van de weinige plekken in de omgeving was waar ze deze opleiding kon volgen, leek Nijmegen haar een leuke stad om te studeren. Ook spraken de docenten van de HAN haar heel erg aan en waren zij een grote reden om voor de HAN te kiezen. Lotte zit nu in haar 3de jaar van de opleiding en heeft er 2 jaar stage op zitten.

Inspiratie

De middelbare school was voor Lotte geen makkelijke tijd, waarin klasgenoten haar het leven zuur maakte. Een aantal docenten gaven haar heel veel steun in die tijd: "Dit deden ze o.a. door er simpelweg gewoon te zijn, een klein praatje te maken op de gang, of me het gevoel geven dat ik gezien werd.", vertelt ze. "Dit heeft mij al vrij snel geïnspireerd om zelf ook voor dit vakgebied te kiezen. Ik weet uit eigen ervaring hoe kwetsbaar je als leerling kan zijn. Iedereen heeft daar zijn eigen verhaal in.Wat ik merk ook tijdens mijn stages is dat ik het heel leuk vind om met de leerlingen te kletsen en dat ene kleine moment van een interesse tonen kan al zo veel betekenen, of je nou gepest wordt of niet, iedereen verdient positieve aandacht van mij."

Veel contact met en steun van medestudenten

Lotte vertelt: “Ik vond de sociale vakken in het eerste jaar het leukst. Ook stagelopen vond ik erg interessant en leerzaam. Ik heb tijdens mijn studie veel nieuwe mensen ontmoet en vrienden gemaakt. Ik had veel aan mijn medestudenten, omdat we elkaar veel konden helpen en tips gaven. Ook kun je makkelijk vragen aan elkaar stellen als je ergens tegenaan liep. Naast de studie werk ik in de bediening van een restaurant, fotografeer ik graag en speel ik dwarsfluit. Bovendien is een van m’n grootste hobby’s reizen en tijd met vrienden doorbrengen.”

Toekomst

“Ik denk dat een baan als leraar Aardrijkskunde heel divers gaat zijn, waarbij elke dag anders is.”, zegt Lotte. “Bij een baan in het onderwijs kun je denk ik van tevoren nooit precies weten hoe je dag eruit gaat zien. Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om een goede band met mijn leerlingen te hebben. Iets waar ik me heel graag op wil gaan richten." Lotte heeft een duidelijk doel: "Wat ik later wil bereiken met het docentschap, is dat ik wat heb kunnen betekenen voor de leerlingen. Ik wil ze dat ene kleine momentje geven. Ik denk dat ik mijn ervaring met pesten heel goed kan gebruiken in het onderwijs. Hoe kwetsbaar het ook is om dit te delen, denk ik dat het belangrijk is om er met leerlingen over te praten. Op die manier wil ik ze het gevoel geven dat ze erover kunnen en mogen praten. Ik ben nu trots waar ik nu sta, ook al had 10-jarige Lotte nooit verwacht dat ik zelf voor de klas zou komen te staan."

Aanrader!

Ook raadt Lotte de opleiding zeker aan studiekiezers aan: “Het vak van docent is een enorm dankbaar beroep. Wees niet bang om deze studie te gaan volgen, want als het even niet meezit met studeren dan kun je altijd om hulp vragen. De opleiding is heel breed en je leert zowel inhoudelijk over Aardrijkskunde heel veel, als over het docentschap in het algemeen. Ook leer je van de praktijk door stage en studiereizen, maar ook doe je kennis op tijdens de colleges. Het valt allemaal goed samen. “

Kennismaken?

Wil je meer weten over de opleiding Leraar Aardrijkskunde? Kom dan naar een Open Dag in Nijmegen. Wil je een kijkje nemen in de klas? Ook dat kan! Meld je aan voor Kijkje in de klas. Wil jij studenten van de lerarenopleidingen alvast leren kennen? Volg ons op social media!

Instagram | Facebook |

Lotte Bouman

Overige testimonials bij Leraar Aardrijkskunde

Maikel Huijs

"Wat ik leer meteen in de praktijk brengen en leerlingen zien groeien"

Elvera Schot

"Bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde heeft de docent echt oog voor je"

Fee Schellekens

"Ik bleef mij vooral afvragen: Wat voor leraar wil ik zijn?"