Maikel Huijs

Het docentschap leek Maikel al erg leuk toen hij heel jong was. De keuze voor de lerarenopleiding Aardrijkskunde was al snel gemaakt, aangezien dit zijn favoriete vak was op de middelbare school. Na een half jaar Geografie, Planologie en Milieu gevolgd te hebben aan de universiteit, bleek dit toch niks voor hem.

“Aangezien ik een vwo-diploma had leek het me logisch om naar de universiteit te gaan, maar dit was eigenlijk niks voor mij. Vervolgens ben ik naar de lerarenopleiding Aardrijkskunde op de HAN gegaan.”, vertelt Maikel.

Stage lopen

De opleiding bevalt Maikel heel goed: “Ik moest na een half tussenjaar even inkomen, maar het gaat hartstikke goed. Ik vind het erg interessant om te zien welke vaardigheden kinderen opdoen tijdens de aardrijkskundelessen en hier extra betekenis aan geven.” Maikel ziet dan ook zeker de waarde in van de verschillende stages die ze lopen tijdens de studie. Hij heeft op 3 middelbare scholen stage gelopen, en heeft kennis gemaakt met alle jaarlagen en leerwegen. Dit vond hij ontzettend fijn. “Dat je veel stage loopt is absoluut het leukste van de opleiding”, vertelt hij. Het geeft Maikel dan ook veel energie: “Het in de praktijk brengen van hetgeen wat je leert op de opleiding en leerlingen zien groeien door de tijd heen, geeft mij veel voldoening”.

Minor O&O

Maikel heeft binnen de opleiding voor de minor Ontwerpend en Onderzoekend leren gekozen. Tijdens deze minor begeleid je leerlingen meer door ze zelf te laten leren, waarbij de docent de rol van leercoach heeft. “Ik heb voor O&O gekozen omdat het mij een waardevolle manier van lesgeven lijkt voor de leerling. Ook de vaardigheden die verworven worden tijdens O&O-onderwijs, zijn heel belangrijk voor de toekomst van de leerling. Iets waar ik veel waarde aan hecht.”, aldus Maikel. Het bijzondere aan O&O is dat leerlingen echte problemen oplossen van opdrachtgevers. “Dit is iets wat ik nog nergens gezien heb.”, vertelt hij.

Het was voor Maikel vrij snel duidelijk dat dit de juiste minor zou zijn. De minor bestaat namelijk uit 1 dag les op locatie en 6 dagdelen stage. “Het leek mij een leuke uitdaging om weer een nieuwe school en een heel andere manier van lesgeven te leren kennen ten opzichte van mijn eigen vak, aardrijkskunde.”, vertelt hij. De minor is voor Maikel van toegevoegde waarde vanwege de andere manier van lesgeven: “Dit ‘uitstapje’ naar een ander type les, geeft mij nieuwe inzichten en ervaringen die ik mee kan nemen in mijn aardrijkskunde lessen. Ik leer daarbij enorm veel van de rol van wat ik leer meteen in de praktijk brengen en leerlingen zien groeien, is wat mij voldoening geeftocent als leercoach.”

Afstuderen

Maikel kijkt erg uit naar de afstudeerfase: “Ik heb heel veel zin in het afstudeerjaar. 4 Dagen stage lopen en je eigen klassen hebben lijkt mij erg leuk!”. In dit jaar krijg je meer zelfstandigheid en kun je een eigen draai aan je lessen geven. “Ook is het natuurlijk fijn om weer een stapje dichter bij het afstuderen te zijn.”, vertelt hij.

Kennismaken?

Wil je meer weten over de opleiding Leraar Aardrijkskunde? Kom dan naar een Open Dag in Nijmegen. Wil je een kijkje nemen in de klas? Ook dat kan! Meld je aan voor Kijkje in de klas. Wil jij studenten van de lerarenopleidingen alvast leren kennen? Volg ons op social media!

Instagram | Facebook |

Maikel Huijs

Overige testimonials bij Leraar Aardrijkskunde

Lotte Bouman

"Ik wil als leraar wat kunnen betekenen voor de leerlingen"

Elvera Schot

"Bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde heeft de docent echt oog voor je"

Fee Schellekens

"Ik bleef mij vooral afvragen: Wat voor leraar wil ik zijn?"