Chris Prins, student Farmacie

Studiekeuzeproces

"Het kiezen van een juiste studie na het afronden van je vwo kan een ontzettend lastige keuze zijn. Ik wist na 6 jaar ook niet precies wat ik wilde doen, maar wist wel dat ik de medische kant op wilde met mijn toekomst.

Keuze tussen Geneeskunde en Farmacie

Met zo'n visie vallen er een heleboel studies af, maar blijven er spijtig genoeg ook nog een heleboel over. Voordat ik een definitieve keuze maakte over mijn studie, besloot ik naar verschillende meeloopdagen te gaan. Zo heb ik een meeloopdag geneeskunde aan de Erasmus Universiteit ondernomen en een meeloopdag Farmacie aan de Universiteit Utrecht. Bij mij op de middelbare school werd het erg gestimuleerd om studie-oriënterend bezig te zijn, dus ik kreeg er zelfs vrij voor! Uiteindelijk heb ik mijzelf ingeschreven voor geneeskunde, waarvoor ik destijds werd uitgeloot en ben toen aan Farmacie begonnen in Utrecht. De stad Utrecht trok mij aan door de centrale ligging en het relatief kleine centrum. Ik ben reeds 3e jaars student Farmacie en het gaat goed, ondanks dat ik geen torenhoge cijfers voor scheikunde en biologie had op mijn cijferlijst.

Zwaarte van de opleiding

In het begin had ik wat vrees dat ik niet genoeg in mijn mars zou hebben, maar dat bleek niet het geval. Laat je dus niet afschrikken door een beetje schei- of wiskunde. Bij het ene vak is de scheikunde wat pittiger dan bij het andere vak, maar met voldoende inzet, aanwezigheid bij colleges, en scherpe vragen aan de docenten (die jou altijd willen helpen!), moet een gemiddelde vwo-leerling deze opleiding aan kunnen. Let er wel op dat je zelf veel zal moeten regelen. Vanaf je tweede jaar moet je jezelf inschrijven voor vakken en vaardigheidstoetsen voor je portfolio, als je deze niet in één keer hebt gehaald. Dat vergt natuurlijk een stukje oplettendheid, maar ook discipline en overzicht. Ikzelf moet nog een aantal rekenvaardigheden halen, en heb in het eerste jaar 2 vakken niet gehaald. Zodoende heb ik dus een kleine studievertraging.

Verplichte vakken en vrije ruimte

Bij de bacheloropleiding Farmacie heb je redelijk wat verplichte vakken die je moet volgen als je ook de aansluitende master wilt gaan doen. Denk aan vakken die gaan over menselijke fysiologie, of celbiologie, of medicijnbereidingen. De vrije ruimte die je wel hebt, kun je benutten voor vakken die jij interessant vindt, of waarmee jij denkt jezelf goed te kunnen onderscheiden. Naast het leren is er natuurlijk ook wel eens tijd om naar het café te gaan, of naar een leuk feestje. Maar ga er van uit dat dit niet 7 dagen per week kan!

Beroepsperspectief

Wat ik na mijn opleiding Farmacie wil gaan doen, ben ik nog niet helemaal uit. Misschien word ik wel openbaar apotheker, of misschien ga ik wel iets doen op het gebied van antibioticabeleid. Alle deuren in de geneesmiddelenwereld staan voor je open na je opleiding Farmacie!"

Chris Prins, student Farmacie

Overige testimonials bij Farmacie

Frouwke van Hout, Student Farmacie

"De variatie in vakken spreekt me heel erg aan!"

Dr. Tom Schalekamp

"Bij Farmacie houden we ons bezig met alle facetten van het geneesmiddel."

Tessa Jaspers, student Farmacie

"Inmiddels kan ik vol overtuiging zeggen dat ik erg tevreden ben over mijn keuze."

Prof. Dr. Fred Schobben

"Ziekenhuisfarmacie, een mooi vak om, samen te werken met vele disciplines."

Cyriel Verkroost

"Naast alleen studeren biedt Utrecht een rijk studentenleven. "