Commissies: de mogelijkheden op een rijtje

Behalve het maken van plezier met je medestudenten, jaarclub of dispuut, biedt een studentenvereniging oneindig veel mogelijkheden om ervaring op te doen in commissies. Om de diverse commissies binnen een vereniging draaiende te houden, doet een studentenvereniging beroep op haar leden en kun je zelf bepalen hoe actief en in welke commissies jij je wilt inzetten. Het doen van commissiewerk is niet alleen leuk, je ontwikkelt naast je studie ook vaardigheden en kwaliteiten die in het latere bedrijfsleven goed van pas komen.

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) heeft de meest voorkomende commissies op studentenverenigingen voor je op een rijtje gezet.

Almanakcommissie

Elke vereniging brengt een keer per jaar een boek uit met een verslag van het afgelopen jaar, grappige anekdotes, foto’s, mooie (vaak oude) verhalen over de vereniging en informatie over leden, commissies en disputen. Als lid van de almanakcommissie ben je verantwoordelijk voor de productie, de redactie, het ontwerp en het zoeken van sponsors.

Barcommissie

Deze commissie verzorgt de drankjes van de leden van de vereniging. Vaak zitten er veel mensen in de barcommissie, zodat je niet iedere avond achter de bar hoeft te staan. Deze commissie is voornamelijk goed voor je sociale vaardigheden.

Bestuur/Senaat

Een verenigingsbestuur is meestal een fulltime bestuursfunctie. Dit betekent dat je voor een jaar stopt met studeren. Je zorgt er samen met je bestuursgenoten voor dat de vereniging blijft draaien. Je bent verantwoordelijk voor alle activiteiten en commissies. Deze functie bekleed je bij het grootste deel van de verenigingen pas als je al veel andere commissies hebt gedaan.

Debatcommissie

Deze commissie organiseert lezingen en debatten. Als lid nodig je bekende sprekers uit om een voordracht of een discussie te houden voor leden van de vereniging. Hier oefen je argumentatietechnieken en je eloquentie.

Diescommissie

Zoals jij ook je eigen verjaardag viert, viert de vereniging ook haar oprichtingsdatum, die dies. De diescommissie zorgt overdag of ’s avonds voor een leuke activiteit of een knallend feest.

Fotocommissie

De activiteiten van de vereniging worden meestal op de gevoelige plaat vastgelegd. Zowel leuk voor het verenigingsarchief als de persoonlijke archieven van de leden. In deze commissie krijg je de mogelijkheid om als beginnend fotograaf met professionele camera’s te werken.

Galacommissie

Tijdens een verenigingsgala worden de etiquette strikt nageleefd. Mannen kleden zich in rokkostuum en vrouwen trekken een galajurk aan. Als galacommissie zorg je voor een passende locatie, band en vervoer en dat alles tegen een goede prijs.

Introductiedagencommissie

Om nieuwe leden aan te trekken, organiseert de introductiedagencommissie van elke vereniging een aantal promotieactiviteiten tijdens de algemene introductiedagen van de studentenstad. Dit kan gaan om zowel kleine activiteiten zoals rondleidingen door de sociëteit, als grote activiteiten zoals een feest voor meer dan 1500 mensen.

Kookcommissie

Kan je goed koken of wil je goed leren koken? Zelfstandig of onder leiding van een professionele kok verzorg jij als lid van de kookcommissie het eten op de sociëteit. Je leert zowel exclusieve producten klaarmaken, als het koken van eten voor grote groepen.

Lustrumcommissie

Een keer in de vijf jaar is het groot feest: de vereniging is weer een lustrum ouder. Gedurende dat jaar worden er zowel op de vereniging als op externe locaties activiteiten georganiseerd in verband met het lustrum. De lustrumcommissie is vaak een jaar bezig met het organiseren van leuke activiteiten en het zoeken van voldoende sponsoring.

Sociëteitscommissie

De sociëteitscommissie is voor het grootste deel van de tijd ’s nachts actief en houdt zich bezig met het ordelijk verlopen van een borrel, feest of activiteit. De leden zijn meestal ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand en voor de inkoop van etenswaren en drank.

Sport subvereniging

Om ervoor te zorgen dat je als lid van een vereniging genoeg beweging krijgt, hebben veel verenigingen diverse sportcommissies. Activiteiten die deze commissies organiseren variëren van voetbal- of hockeytoernooien tot GVB-cursussen en stepwedstrijden.

Toneelcommissie

Sommige verenigingen hebben een eigen toneelvereniging. Deze produceert toneel- en cabaretvoorstellingen. Zowel gevorderde toneelspelers, regisseurs, producenten als beginners kunnen hier hun acteertalenten ontplooien.