Waarom zou je lid worden van een studentenvereniging? Qompas sprak met Naomi en Ries over de voordelen.

Waarom ben je lid geworden van een studentenvereniging?

Naomi: “Toen ik twee jaar geleden begon met mijn studie in Leiden kende ik niemand. Ik moest een heel nieuw leven opbouwen. Tijdens de algemene introductiedagen maakte ik kennis met het studentenleven en alle verschillende verenigingen. Vooral de studentenverenigingen spraken mij aan. Ik voelde mij meteen welkom door de goede sfeer die er hing en de openheid van de leden. Het is nu twee jaar later en ik heb een grote en veelzijdige vriendengroep opgebouwd, dankzij mijn studentenvereniging A.L.S.V Quintus. Bijvoorbeeld jaargenootjes, dispuutgenoten, commissiegenoten en mensen die ik heb leren kennen na een avondje borrelen. Ook mijn huis heb ik door de vereniging gevonden. Zonder mijn vereniging had ik in zo’n korte periode nooit zo’n groot sociaal netwerk kunnen opbouwen. Dit vind ik het mooiste van een studentenvereniging.”
Ries: : “Tijdens de algemene introductiedagen kwam ik er al snel achter dat er in Wageningen niet veel te beleven is als je geen lid bent van een vereniging. Ook hoorde ik van vrienden uit andere steden dat studie- of studentenverenigingen veel bijdragen aan een leuke en leerzame studententijd. Ik wist alleen niet goed wat ik ervan moest verwachten. Ik heb mij dus door studenten van verschillende verenigingen laten informeren over wat een vereniging te bieden heeft. Ik hoorde vaak dat verenigingen draaien om gezelligheid en om jezelf te ontwikkelen. Dat sprak mij erg aan. De vereniging die uiteindelijk het meest bij mij paste, is W.S.V. Ceres.”

Is het makkelijk om lid te worden van een studentenvereniging?

Naomi: “Het was heel makkelijk om lid te worden. De vereniging ondersteunt en helpt je om je eigen plekje binnen de vereniging te vinden.”
Ries: “W.S.V. Ceres is heel hecht. In korte tijd leer je je jaargenoten, de geschiedenis en gewoontes van de vereniging kennen. Je moet hier dus wel voor openstaan en nieuwe vrienden willen maken, maar dit ging mij heel gemakkelijk af. Ik denk dat de introductie door veel studenten als een hoge drempel wordt gezien en dat lijkt mij nergens voor nodig. Het is een sprong in het diepe maar dat hoort erbij als je gaat studeren en op kamers gaat.”

Hoe verliep je introductieperiode?

Naomi: “De introductieperiode heb ik ervaren als een leuke periode. Je bent een week lang omringt door je toekomstige jaargenoten en leden van de vereniging die je begeleiden. Hierbij word je door hen aangemoedigd iedereen goed te leren kennen, zodat je meteen vrienden hebt als je bij de vereniging begint. De hele week ben je bezig met leuke activiteiten en daarnaast leer je de leden, gebruiken en liederen kennen.”
Ries: “De eerste een paar dagen gingen we op kamp waar we van alles leerden over de vereniging en elkaar. Daarna logeerden we in huizen van de vereniging waardoor we studenten uit andere jaren ook leerden kennen. Overdag waren we veel op de sociëteit, bezig met allerlei activiteiten. Tijdens de hele introductieperiode aten we elke avond samen. Er waren speciale diners waar we bijvoorbeeld etiquette leerden. Er gebeurde veel tegelijk in anderhalve week, het is dus wel hectisch maar het hoort er wel echt bij.”

Welke voordelen biedt een studentenvereniging?

Naomi: “Een studentenvereniging biedt veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Er is veel te doen. Een vereniging draait nu eenmaal op haar leden. Zo raak je gemotiveerd om jezelf op verschillende vlakken in te zetten, bijvoorbeeld voor commissies of door een bestuursjaar. Je kunt iets kiezen dat aansluit bij je interesse, waar je veel van leert en waardoor je persoonlijk kunt groeien. En uiteraard biedt een studentenvereniging veel gezelligheid en is het een ontzettend leuke aanvulling op je studententijd. Niet alleen met de vaste borrelavonden, maar ook door de jaarlijks terugkerende evenementen, lezingen, carrièredagen, commissieavonden en grootse feesten. Kortom een studentenvereniging geeft je een fantastische tijd.”
Ries: “Dagelijks spreek ik jaargenoten, (oud)huisgenoten of ouderejaars en zo af en toe ook een oud-lid. Dat vind ik heel bijzonder aan een studentenvereniging. Je komt gemakkelijk in contact met onbekenden en je hebt eigenlijk altijd wel iets om over te praten en dat geeft een unieke draai aan je studententijd. Ook heb ik een ontzettend prettige kamer met hele leuke huisgenoten via de vereniging. Je kunt ook onderdeel worden van verschillende commissies. Zo zijn er commissies die feesten en activiteiten organiseren, bijvoorbeeld voor het goede doel, maar ook die foto’s en filmpjes maken voor aftermovies of die de vereniging duurzaam willen maken. Hierdoor kun je jezelf ontwikkelen en iets totaal nieuws leren.”

Welke tips heb je voor scholieren met betrekking tot de keuze voor een lidmaatschap van een studentenvereniging?

Naomi: “Probeer je open te stellen voor alle nieuwe indrukken tijdens het zoeken naar een juiste vereniging. Zorg dat je weet waar je uit kunt kiezen en besluit op basis daarvan wat het best bij je past. Wees niet bang uiteindelijk de knoop door te hakken en voor een lidmaatschap te kiezen. Het is hartstikke leuk om jezelf naast je studie te ontwikkelen op een studentenvereniging. Je kunt het zo gek en zo druk maken als je zelf wilt.”
Ries: “Elke verenging is geïnteresseerd in nieuwe leden. Ze zullen hun uiterste best doen om jou te laten zien hoe leuk het is. Er worden presentaties en rondleidingen gegeven en veel activiteiten georganiseerd waaronder verschillende feesten. Ik raad vooral iedereen aan om te kijken of je het goed kunt vinden met de mensen die er rondlopen. Dat zijn immers de mensen die je de komende jaren vaak ziet.”