Als je gaat studeren kom je voor veel keuzes te staan. Welke studie je gaat doen, in welke stad je wilt gaan studeren en of je thuis blijft wonen of op kamers gaat. Er is echter nog meer dan studeren alleen. Zo kun je lid worden bij verschillende soorten verenigingen, zoals sport- en muziekverenigingen, maar ook bij studentenverenigingen. De Landelijke Kamer van Verenigingen, het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen geeft antwoord op 9 veel gestelde vragen:

Wat is een studentenvereniging?

Een studentenvereniging is een groep studenten van verschillende studies die samen in een stad op verschillende manieren bij elkaar komen om activiteiten te ondernemen en te borrelen. Een studentenvereniging is er voor en door de leden. Studentenverenigingen zijn er in de eerste plaats voor de gezelligheid. Je leert er snel veel nieuwe mensen kennen en er is vrijwel altijd wat te beleven. Zo worden er tal van activiteiten georganiseerd waar je veel plezier aan kunt beleven, maar waarvan je daarnaast ook veel kunt leren. Voorbeelden van activiteiten zijn debatten, sporttoernooien of toneelvoorstellingen, maar natuurlijk ook feestjes. Aan deze activiteiten kun je deelnemen, maar je kunt ze natuurlijk ook mede organiseren. Op die manier leer je hoe je voor veel mensen een succesvol evenement kunt neerzetten, maar bijvoorbeeld ook hoe je een begroting maakt en hoe je voldoende geld bij elkaar haalt om er ook echt iets moois van te kunnen maken. Naast deze activiteiten hebben veel verenigingen ook kleinere sub-verenigingen waar je lid van kunt worden. Voorbeelden hiervan zijn een roeivereniging, hockeyvereniging, filmvereniging of zelfs een duikvereniging.

Wat is de meerwaarde om lid te zijn?

Lid worden van een studentenvereniging is voor iedereen anders. De een wordt lid om “makkelijker” vrienden te maken, de ander om zich snel thuis te voelen in de stad of om zich op cultureel en maatschappelijk vlak te ontplooien. Welke reden(en) ook gelden, een studentenvereniging heeft je genoeg te bieden. Een studentenvereniging is een plek waar je veel mensen ontmoet, een jaarclub kan vormen of bij een dispuut of verticaal kan aansluiten. Vaak zijn dit vriendenclubs voor het leven! Bovendien worden alle activiteiten voor en door studenten georganiseerd. Zo ontplooi je naast de studie een hoop aanvullende kwaliteiten als organiseren en samenwerken en verbeter je je sociale vaardigheden. Dat komt zeker van pas in je latere carrière.

Zijn alle studentenverenigingen hetzelfde?

Studentenverenigingen zijn er in alle soorten en maten. Van alternatief tot corporaal en alles wat daar tussen zit. Alle studentenverenigingen verschillen van elkaar, zowel binnen een stad als over het hele land. Het mooie hieraan is dat iedereen een vereniging kan vinden die bij hem of haar past. Kijk goed rond tijdens de algemene introductiedagen van de stad waar je gaat studeren. Tijdens deze dagen stellen de verenigingen hun sociëteit open, zodat je een idee krijgt hoe het eraan toe gaat binnen de vereniging en je kunt bepalen of jij je er thuis voelt.

Hebben alle studentenverenigingen een introductieperiode?

Voordat je lid wordt van een studentenvereniging, organiseren de meeste studentenverenigingen een introductieperiode. Tijdens deze periode zal je kennis maken met de leden, de vereniging en je jaargenoten. Of de introductieperiode een “ontgroenend” karakter heeft, is afhankelijk van de vereniging. Laat je hierover goed informeren, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Bij bijna alle verenigingen zijn de algemene introductieperioden afgelopen voordat het collegejaar begint, zodat het je studie niet in de weg zal staan.

Is het lidmaatschap te combineren met mijn studie?

De hoeveelheid tijd die je steekt in je lidmaatschap bij een studentenvereniging hangt af van je eigen inbreng en het karakter van de vereniging. Het eerste jaar kan soms verplichte activiteiten kennen. Een vereniging is er immers voor en door studenten en om de vereniging draaiende te houden zijn vrijwilligers nodig. Dit zal altijd te combineren zijn met je studie. De hoeveelheid tijd die je erin stopt, heb je zelf in de hand. Bij veel verenigingen word je tegenwoordig gestimuleerd om te studeren. Zo word je vaak door een ouder lid van de vereniging ondersteund bij het studeren en moet je een minimum aantal studiepunten halen wil je in een commissie plaatsnemen.

Wat is het verschil tussen een studievereniging en een studentenvereniging?

Studieverenigingen vervullen vaak een academische functie. Ze ondersteunen leden om optimaal te studeren en om succesvol af te studeren. Zo levert de vereniging bijvoorbeeld studieboeken en oefententamens, bemiddelt bij stages en probeert door overleg met docenten en decanen het onderwijs zo goed mogelijk op de studenten te laten aansluiten. Bij een studievereniging zijn studenten aangesloten die dezelfde studie of afstudeerrichting volgen, of (soms) studenten die aan dezelfde faculteit studeren. Een studentenvereniging is vooral gebaseerd op gezelligheid. De leden van de vereniging zijn studenten van verschillende hbo- en wo-instellingen. Hoewel de meeste studentenverenigingen ook ondersteuning bieden bij het studeren, worden er vooral veel leuke en gezellige evenementen georganiseerd.

Is een studentenvereniging meer dan alleen bier drinken en feesten?

Hoewel er feestjes worden georganiseerd en liefhebbers bier kunnen drinken, zijn dit bij lange na niet de enige aspecten die studentenverenigingen te bieden heeft. Hierbij moet je denken aan toneelvoorstellingen, gala’s, sport- en cultuuractiviteiten of muziekevenementen. Al deze activiteiten komen niet vanzelf tot stand. Er zijn diverse commissies die de vereniging draaiende houden. Door je actief in te zetten in een commissie, ontdek je wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je doet naast de studie op andere vlakken ervaring op die je mee kunt nemen in je verdere carrière.

Hoe zit het met het vinden van een kamer?

“Op kamers gaan” is voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met de start van het studentenleven. Helaas is het vaak lastig om een goede kamer te vinden in een gezellig huis waar jij je nieuwe thuis van kan maken. Via de studentenvereniging heb je een groot netwerk tot je beschikking, waardoor je over het algemeen snel een kamer kunt vinden. Veel studentenverenigingen hebben eigen studentenhuizen. Elk jaar komen er kamers vrij, dus grote kans dat als jij op die manier snel een kamer vindt.

Wat doet de LKvV?

De meeste studentenverenigingen zijn aangesloten bij de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). De LKvV is het overkoepelende orgaan van 48 studentenverenigingen. Zij zorgt ervoor dat de verenigingen goed contact met elkaar onderhouden en elkaar helpen waar nodig. Daarnaast behartigt de LKvV de belangen van de verenigingsstudenten op politiek niveau. Jaarlijks organiseert zij een viertal congressen die ingaan op voor verenigingen interessante zaken.

Meer weten?

Op de site van WordLid! vind je alle informatie die je nodig hebt. Ook vind je er links naar alle aangesloten verenigingen. Heb je nog vragen mail dan naar assessor@lkvv.nl.