Terug naar het nieuwsoverzicht

Bob Dijkshoorn: ‘Twijfel tussen kunst en universiteit’

Eigenlijk zou derdejaars Bob Dijkshoorn (24) gewoon naar de universiteit gaan, net als zijn vrienden. Maar hij koos twee keer verkeerd. Wat nu? Schrijven en tekenen kon hij goed. Op Academie Artemis ontdekte hij wat hij echt graag doet: dingen maken.  

“Mijn eerste universitaire studie Communicatiewetenschappen hield ik een half jaar vol. Daarna ging ik Antropologie studeren; boeiend, maar ik zag mezelf later niet in een veld staan om onderzoek doen.”

Keuze voor de kunst

“Het is echt vervelend twee keer te ontdekken dat een studie niks voor je is. Achteraf denk ik dat ik toch een beetje te veel op gevoel heb gekozen. Ik ging nadenken over wat ik nu echt wilde. Ik speelde in een band, maakte filmpjes en tekeningen. Op internet kwam ik bij Academie Artemis. De opleiding zag er op de open dag echt wel tof uit. Ik twijfelde: moest ik niet alsnog een universitaire studie doen? Een keuze voor de kunst is toch wel wat onzekerder.”

Onderzoeken waar ik echt goed in ben

“Tijdens de toelating kreeg ik een vrije opdracht en moest ik onder andere in een zaal met studenten een stilleven tekenen en pitchen. Vanaf de eerste dag vond ik het geweldig. Veel leuker dan wat ik daarvoor had geprobeerd en ik kon het ook beter. Ik hoefde niet meteen een richting te kiezen, maar kon onderzoeken waar ik echt goed in was. Ook leuke leraren: echte vakmensen die vol in de mode zitten of toffe stylisten.”

Voorproefje van het echte leven

“De vrijheid vind ik fijn. Je krijgt bijvoorbeeld een onderwerp waar je iets van moet maken. Ik kan bijvoorbeeld redelijk schrijven en tekenen en ik werk samen met mensen die andere dingen goed kunnen. Een voorproefje van het echte leven.”

Kritiek niet persoonlijk opvatten

“In je derde jaar loop je een half jaar stage. Ik werk nu bij een reclamebureau. Daar werken we voortdurend samen. Je moet eerlijk en kritisch tegen elkaar kunnen zijn. Hier zijn ze soms keihard, maar inmiddels vind ik dat prettig. Liever keihard dan erom heen draaien. In het begin vond ik dat wel lastig. Dan vatte ik kritiek persoonlijk op, maar dat moet je echt leren scheiden. Soms hebben we honderd ideeën en blijven er uiteindelijk twee over.”

Les in ondernemen

Volgend jaar zijn er lessen in ondernemen en wat erbij komt kijken als je voor jezelf begint. Dat lijkt me echt wel nuttig. Ik heb ook expres een stage gekozen bij een reclamebureau; ik wilde weten hoe dat is en je verdient er goed. Als je deze studie wilt doen is het belangrijkste dat je dingen wilt maken. En dat je achter je keuzes en je werk kunt staan.”

Dingen maken past bij mij

“Nu vind ik reclame ontzettend leuk, maar ik wil eerst mijn opleiding afmaken voordat ik beslis wat ik ga doen. Wie weet wil ik wel een heel andere kant op: striptekenen, tekstschrijven, geen idee. Een master zou ook nog leuk zijn. Met een schuin jaloers oog kijk ik soms naar een vriend die een master Rechten doet. Soms vind ik het jammer dat ik niks heb gedaan met leren. Maar dit past wel echt bij mij.”

Je werk is je leven: doe iets waar je blij van wordt

“Tegen scholieren zeg ik: ga iets doen wat je leuk vindt, waar je blij van wordt. Straks werk je vijf dagen, dan is je werk je leven. Stel dat je dan in een blauw pak naar tabellen zit te kijken terwijl je dat helemaal niet wilt?”

Meer weten over Bob Dijkshoorn

Nieuwsoverzicht