Terug naar het overzicht

Iris over haar keuze voor een associate degree

“Na de havo begon Iris Marijnissen aan de hbo-studie Social Work, maar al snel liep ze vast in de hoeveelheid lesstof. Ze miste de koppeling naar de praktijk. Ze stapte over naar de Associate degree Health & Social Work. “Ik vond dat ik met mijn havo een hbo-bachelor moest doen, maar eigenlijk is dat onzin.”

“Ik koos voor de hbo-bachelor Social Work omdat ik op de havo als vrijwilliger had gestijldanst met mensen met een beperking. Dat vond ik toen zo leuk. Toen de studie niet goed ging, wees mijn studieloopbaancoach me op het bestaan van een associate degree (Ad) Health & Social Work aan de Associate degrees Academie. Een verkorte praktijkgerichte hbo-studie van twee jaar. Een schakel tussen hbo-bachelor en mbo-4. Ik had daar nog nooit van gehoord.” 

Toch mijn hbo-bachelor in vier jaar halen

“Ik ging naar de open dag in een ijskoude parkeergarage want de opleiding was nieuw en ze waren nog aan het verbouwen. Ik besloot de Ad te doen omdat dit een springplank was om alsnog mijn hbo-bachelor in vier jaar te halen. Na mijn Ad-diploma kon ik instromen in het derde jaar van de hbo-bachelor.”  

Alles wat ik leerde kwam terug in mijn stage

“Het toepassen van de theorie ging direct veel beter. Ik had in het eerste jaar twee dagen school, twee dagen stage en een dag evaluatie en vooruitblikken. Na de uitleg gingen we bijvoorbeeld in groepjes uiteen om aan opdrachten te werken. Alles wat ik leerde, kwam ook terug in mijn stage. Dat was bij een dagbesteding voor licht verstandelijk beperkten (lvb), precies wat ik wilde.” 

Mbo’ers, havisten en oud-hbo-bachelorstudenten

“Bij mij in de klas zitten veel mensen die van het mbo afkomen, maar ook havisten die meer van het ‘doen’ zijn. En een aantal mensen zoals ik, die een hbo-bachelor hebben geprobeerd, maar voortijdig zijn gestopt.”

Vergelijk hbo-bachelor en associate degree tijdens meeloopdagen

“Mijn tip voor havisten is: bezoek meeloopdagen. Als je praktisch ingesteld bent, vergelijk een hbo-bachelor dan met een Ad. Ik vond zelf dat ik een hbo-bachelor moest doen omdat ik nu eenmaal havo had gedaan, maar eigenlijk is dat onzin. Met een Ad haal je ook een hbo-diploma. Daarna kun je instromen in het derde jaar. Soms moet je ergens ingroeien.”

Reizen in Zuid-Korea

“Als ik klaar ben met mijn Ad, neem ik een tussenjaar om te werken en in januari vertrek ik naar Zuid-Korea om de taal te leren en rond te reizen.  Ik hoop dat ik een baan vind bij mijn huidige stageplaats. Na mijn tussenjaar maak ik mijn hbo-bachelor af. Over vijf jaar werk ik in een zorginstelling voor lvb’ers als persoonlijk begeleider.”

Lees ook het interview met Iris Lucas die koos voor de Ad Communicatie

Nieuwsoverzicht