Terug naar het overzicht

Iris (18): 'misschien ga ik later alsnog naar de universiteit'

Iris Lucas koos in haar profiel C&M geen wiskunde, omdat ze dat te moeilijk vond. Later bleek ze dat nodig te hebben voor bijna alle bachelors die haar leuk leken. Uiteindelijk koos zij voor een associate degree Communicatie op Avans Hogeschool. Zij voelt zich daar als een vis in het water.

“Ik zag mijn favoriete studie Communicatie in rook opgaan. Gelukkig mocht ik een test doen om alsnog te worden toegelaten. Alleen haalde ik die niet. Wat nu? Op een voorlichtingsavond van de middelbare school had ik gehoord over een associate degree, en tweejarige praktijkgerichte hbo-studie, waarvoor ik geen wiskunde nodig had. Op aandringen van mijn moeder ging ik naar een open dag en een proefstudeerdag. Ik kwam helemaal in de wolken thuis. Dit was het voor mij.”

Fijne sfeer op de opleiding

“Superleuke studenten, heel warm. Ook een paar die net als ik van de havo kwamen, zelfs eentje van het vwo. Verder mbo’ers en havisten die eerst een hbo-bachelor hebben geprobeerd. De eerste maanden voelde ik me wel een ukkie met mijn 17 jaar. De meesten zijn wat ouder.”

Hulp vragen aan studenten en docenten

“Bij het eerste onderzoeksrapport dat we moesten schrijven, was ik meteen onthand. Hoe doe je dat? Ik had alleen nog maar een profielwerkstuk geschreven. Ik checkte de beoordelingsmodellen en vroeg hulp aan mijn medestudenten. Dat werkte. Ook docenten waren heel hulpvaardig.”

Goed in teksten

“Ik ben ook best een ‘stuudje’ dus ik pikte het snel op en de rest ging me goed af. In talen ben ik goed; medestudenten laten hun teksten door mij checken. De verdeling is een derde praktijk, een derde theorie en een derde stage. Meteen na de theorie krijg je praktische opdrachten om de theorie toe te passen. Je ziet meteen waarvoor je het doet.”

Overstap naar hbo-bachelor

“Ik ga nu eerst afstuderen en heb me ingeschreven voor de hbo-bachelor Communicatie. Binnenkort heb ik een intakegesprek, daar verwacht ik geen moeilijkheden van. Ik begin in het derde jaar. In vier jaar haal ik dus twee hbo-diploma’s.”

Praktische ervaring

“Het voordeel is dat ik al praktische ervaring heb, terwijl de derdejaars van de bachelor de eerste twee jaar vooral theorie hebben gehad. Ik ben een schakel tussen strategie en praktijk. Ik schrijf net zo makkelijk beleidsstukken als dat ik voor een groep mensen sta.”

Sowieso vind ik een baan

“Ik weet nog niet precies wat ik daarna ga doen. Misschien een baan zoeken in de reclamewereld of bij een grote organisatie. Of ik studeer verder aan de universiteit. Bedrijfspsychologie of Communicatie. HRM vind ik ook boeiend. Een baan vind ik hoe dan ook, daar maak ik me geen zorgen over.”

Lees ook het interview met Iris Marijnissen die de Ad Health & Social Work volgt

Nieuwsoverzicht