Terug naar het overzicht

Met dit zes-stappenplan maak jij alvast een begin met je studiekeuze

Zit je net in de 4e, dan lijkt waarschijnlijk nog heel lang voordat je een studiekeuze hoeft te maken. Het gaat sneller dan je denkt. Het kan zeker geen kwaad om je alvast een beetje te oriënteren. Je wilt immers wel een studie die écht bij je past.

Johan Cruijff zei ooit: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren.” Oftewel: wil je een goede studiekeuze maken, moet je je oriënteren! Heb je geen idee waar je moet beginnen? Volg dan dit zes-stappenplan van Lara!

Stap 1: Denk terug aan vroeger

Weet je nog wat je als kind wilde worden? Prins(es) of koning(in) is misschien moeilijk haalbaar, maar bij de brandweer of de politie kan nog steeds. Of wat dacht je van superheld? Je kunt een studie volgen waarbij je mensen helpt, denk bijvoorbeeld aan de (ouderen)zorg. Of dacht jij meer aan stuntman? Zelfs daar zijn mogelijkheden voor. Noteer voor jezelf welke beroepen je vroeger leuk leken en wat je nu nog leuk lijkt.

Stap 2: Wat vind je leuk en wat vreselijk?

Van kinds af aan heb je een ontwikkeling doorgemaakt. Zowel in je gedrag als in je interesses. Pak je notities erbij en maak twee lijstjes: één waarop je schrijft wat je interesses zijn, denk aan: hockeyen, skateboarden, verhalen schrijven of het uitlaten van je hond. Op het andere lijstje schrijf je dingen die je he-le-maal niet leuk vindt. Als jij koken of presenteren vreselijk vindt, schrijf dat dan hier op.

Stap 3: Denk verder: waarom vind je dat?

Ga bij elke (des)interesse na waarom je het wel of niet leuk vindt. Vind je verhalen schrijven leuk omdat je daar je creativiteit in kwijt kan? Wellicht is een creatieve studie dan iets voor jou. Vind je presenteren stom, omdat je je niet comfortabel voor de klas voelt? Dan is pabo of lerarenopleiding misschien niet de beste studie voor jou.

Stap 4: Ga serieus aan de slag met Qompas studiekeuze

Ook al heb je er niet altijd zin in, een studiekeuzetest helpt je om zorgvuldig over je keuze na te denken. Ook als je al lang weet wat je wilt studeren. Je bent niet de eerste die tijdens zijn studie afhaakt omdat het in de praktijk toch heel anders is dan je dacht. Qompas Studiekeuze helpt je studies te ontdekken, waaraan je misschien niet direct had gedacht, maar die wel bij je passen. Ook dan kan de uitkomst zijn dat je toch voor je eerste keuze gaat.

Stap 5. Bekijk eens wat studies en opleidingen

Op Qompas vind je veel informatie die je kan helpen met het maken van een studiekeuze. Denk aan tips van studies die bij je passen en data van open dagen van universiteiten. Ook krijg je een persoonlijk loopbaandossier waarin je relevante informatie bewaart.

Stap 6: Hoe zien anderen jou?

Het is altijd goed om te weten wat mensen, die dichtbij je staan, van jou vinden, die dicht bij je staan. Je ziet jezelf namelijk anders dan anderen jou zien. Vraag een goede vriend, je ouders of verzorgers welke eigenschappen en mogelijke studies zij bij jou vinden passen. Je kunt hen ook uitnodigen om twee tests uit Qompas studiekeuze over jou te maken (de competentietest en de persoonlijkheidstest). Als je écht van iedereen ideeën wilt opdoen: vraag dan ook je docent(en)! Hun beeld van jou is ook weer anders. 

Hopelijk helpt dit stappenplan je om een beginnetje te maken voor een studiekeuze. Succes!

Door Lara Freeling 4e jaars student Communicatie
undefined