Terug naar het overzicht

In drie jaar drie keer van studie wisselen

Een studie kiezen is lastig. Fauve kan erover meepraten. In drie jaar tijd wisselde zij drie keer van studie. Nu heeft ze eindelijk de juiste studie. ‘Ik leerde van al mijn eerdere foute keuzes. Achteraf waren die dus niet fout.’

Ik was op weg naar mijn eerste college Kunstgeschiedenis in Leiden. De eerste dag merkte ik eigenlijk al meteen hoe onvoorbereid ik was. Terwijl de docenten verder gingen met hun verhaal, probeerde ik te achterhalen waarover ze het hadden. Ik had nog geen inlogcodes voor de online leeromgeving, mijn studentenpas nog niet aangevraagd en was totaal niet op de hoogte van wat we dat blok gingen doen. 

Met vwo móet je naar de uni  

Kunstgeschiedenis heb ik dus nooit afgemaaktWel leerde ik dat de universiteit veel zelfstandigheid vraagt van de studenten. Dit was toen niet geschikt voor mij. Nadat ik me uitschreef voor Kunstgeschiedenis, besloot ik Filosofie te gaan studeren. Uiteraard zonder echt de tijd te nemen daar goed over na te denken. In mijn hoofd zat dat ik na het vwo per se naar de universiteit moest. Wat ik studeerde, maakte minder uit. Filosofie heb ik een half jaar gedaan en nul punten behaald.  


‘Lijkt me wel interessant’ was niet genoeg 
 

Na een half jaar werken begon ik het volgende schooljaar aan Humanistiek in Utrecht. De reistijd stond me tegen, maar het leek me wel interessant. Helaas haalde ik geen studie op ‘wel interessant’, dus ook daar stopte ik ook mee na anderhalf jaar. 


Fulltime in de horeca 
 

Ja en toen? Na bijna drieënhalf jaar “gestudeerd” te hebben zonder resultaat, krabde ik mezelf dan toch wel op mijn achterhoofd. Ik besloot mij niet meteen weer in te schrijven voor een volgende studie, maar fulltime in de horeca te werkenToen ben ik pas echt gaan nadenken over wat ik wilde.  


Wat wilde ik nou eigenlijk? 
   

Moest ik überhaupt nog aan een nieuwe studie beginnen? Wat waren mijn opties als ik ervoor koos niet te studeren? Wat sloot eigenlijk pas echt aan bij mijn interesses? Om antwoord te geven op deze vragen, maakte ik een lijstje over wat ik later voor werk wilde doenIk had hiervoor nog nooit echt nagedacht over wat ik later wilde doen, maar het leek me een goed idee om daar eens mee te beginnen. 


Een lijstje met belangrijke punten 
in mijn latere werk    

Werken voor iemand (dus een opdrachtgever of baas) 
Werken met mensen (in teams of groepen) 
Creatief kunnen zijn en zelf invulling kunnen geven aan opdrachten 
Iets sociaals 


Blijkbaar moest ik dit zo doen 
 

Met deze lijst verbreedde ik mijn blik. Ik zocht nu ook naar studies waar een duidelijke carrière aan vastzat, omdat de onzekere baankans van mijn vorige studies niet erg motiverend waren. Ook keek ik bij hbo-studies. Bijvoorbeeld hbo-Communicatie. Hoe meer ik mij erin verdiepte en erover las, hoe meer dit aansloot bij mijn lijstje. Nu studeer ik al meer dan twee jaar met plezierheb ik het naar mijn zin en haal ik goede cijfers. Ik merk dat ik van al mijn eerdere foute keuzes heb geleerd. Ze waren achteraf dus niet fout. Dit moest ik zo doen.  


Voldoen aan verwachtingen 
 

Uiteindelijk heb ik het meest gehad aan het inzicht dat ik voor mijzelf studeer, niet voor de verwachtingen van anderen. Ik had een beeld van mijn ouders en docenten in mijn hoofd, waaraan ik moest voldoen. Deze verwachtingen had ik mij eigen gemaakt, zodat ik dacht dat ze van mijzelf waren, maar dat was niet zo. Uiteindelijk wilden zij ook niks liever dan dat ik mijn plek vond, waar dan ook. Als jij een studie moet kiezen: laat je niet leiden door wat jij denkt dat moet, maar ga juist bij jezelf na wat je wilt. En door verkeerde keuzes te maken, leer je uiteindelijk wat je wel wil.   

Door: Fauve Eigenraam, student Communicatie