Terug naar het overzicht

Aanmelddeadline 1 mei: dit moet je weten


Wil jij komend jaar studeren aan een hogeschool of universiteitMeld je dan voor 1 mei aan voor tenminste één opleiding! Twijfel je nog over je keuze? Geen probleem! Tot 31 augustus kun je nog switchen. Lees hier de belangrijkste vragen en antwoorden over je aanmelding.

Waarom moet ik me voor 1 mei aanmelden? 

Als je je voor 1 mei aanmeldt, ben verzekerd van een plek en heb je recht op een studiekeuzecheck. (zie hieronder) Ook als er uit de studiekeuzecheck een negatief advies komt, mag je alsnog aan de opleiding beginnen. 

Wat als ik te laat ben?

Als je je na 1 mei aanmeldt, zullen veel opleidingen je alsnog accepteren, maar heb je dus geen garantie. Informeer bij jouw onderwijsinstelling en opleiding wat de mogelijkheden zijn. 

Wat is een studiekeuzecheck?

Een studiekeuzecheck (SKC) is een manier om te onderzoeken of de opleiding bij je past. Handig voor jezelf, maar ook voor de opleiding. Bij sommige onderwijsinstellingen is een studiekeuzecheck zelfs verplicht. Wat je moet doen verschilt per opleiding en instelling. Het kan een gesprek zijn, een toets of een online vragenlijst. Als je je aanmeldt bij meerdere opleidingen, moet je dus ook meerdere studiekeuzechecks doen, maar ben je wel verzekerd van een plek bij de opleiding die je leuk vindt!

Ik krijg een negatief advies, wat nu?

Het advies is vrijblijvend mits je je voor 1 mei hebt aangemeld. Bij een negatief advies mogen studenten die zich voor 1 mei hebben aangemeld dus alsnog starten met de opleiding. Studenten die zich na 1 mei aanmelden, kunnen geweigerd worden. Bij een negatief advies heeft de opleiding dus twijfels of deze opleiding bij je past. Bedenk voor jezelf daarom goed of dit echt is wat je wilt.

Voor hoeveel opleidingen mag ik me aanmelden? 

Je mag je bij maximaal vier opleidingen aanmelden, waarvan maximaal twee numerus-fixus opleidingen. Handig als je nog twijfelt tussen twee of meerdere opleidingen of nog niet weet waar je wilt studeren. Na 1 mei heb je dus nog tijd om de definitieve knoop door te hakken. Je kunt tot en met 31 augustus de aanmeldingen annuleren van opleidingen die je niet kiest.

Hoe zit dat met toelatingseisen?

Je kunt je niet zo maar voor elke opleiding aanmelden. Bij veel opleidingen gelden specifieke toelatingseisen. Je moet dan bijvoorbeeld een bepaald profiel hebben met specifieke vakken. Soms hebben opleidingen ook nog aanvullende toelatingseisen en moet je meedoen aan een selectieprocedure. Voldoe je niet aan de eisen van jouw droomopleiding, maar denk je dat je wel de juiste kennis en skills in huis hebt? Neem dan contact op met de opleiding en vraag naar de mogelijkheden. Soms kun je nog vakken apart halen of meedoen aan een deficiëntie- ofwel toelatingsonderzoek en alsnog toegelaten worden.

Kan ik mij nog aanmelden voor een numerus fixus-opleiding? 

Voor numerus fixus-opleidingen worden maar een beperkt aantal studenten toegelaten en is er een selectieprocedure. Denk aan Geneeskunde, Verloskunde, Criminologie of Forensisch onderzoek. De deadline hiervoor is op 15 januari. Alles wat je moet weten over numerus-fixus lees je hier.

Waar kan ik me aanmelden?

Aanmelden kan via Studielink.nl. Voor het aanmelden heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD kan tot vijf werkdagen duren. Let daar dus op en wees er op tijd bij! 

Na 1 mei...

Ook als je twijfelt is het dus verstandig om je voor 1 mei aan te melden voor één of meerdere opleidingen. In mei en juni worden door veel onderwijsinstellingen nog proefstudeerdagen en open dagen georganiseerd zodat jij nog verder kunt verdiepen. Check daarom ook komende tijd de kalender in onze updates of de open dagen pagina

Ik heb nog meer vragen

Wil jij nog meer weten over het aanmelden voor een opleiding? Neem contact op met de opleiding of neem een kijkje op site van de Rijksoverheid.nl.  

Succes met je definitieve keuze!!