Terug naar het overzicht

Zo blijf jij gemotiveerd als mbo-student

Op het vmbo heb jij al vroeg een keuze moeten maken. Tijdens je mbo-opleiding kan je keuze toch tegenvallen. Ga je stoppen of toch door? Vind je je opleiding te moeilijk of misschien wel te makkelijk? Lees hier hoe jij je opleiding leuker kunt maken.

Studie te makkelijk? Ga na je diploma naar het hbo

Uiteraard is het mogelijk om na je mbo-opleiding verder te leren. Niveau 1-3 zijn zoals je weet vakopleidingen en duren twee tot drie jaar. Als je daarna nog een jaar niveau 4 doet, kun jij daarna naar het hbo. Helaas is het alleen mogelijk om vanuit mbo-4 door te stromen naar het hbo. Mocht mbo-4 je dus goed afgaan, kun je een pittigere uitdaging zoeken op het hbo of uiteindelijk zelfs op de universiteit.

Combineer studie en werk met een 2-jarige associate degree

Je kunt na je mbo-4 kiezen voor nog eens vier jaar hbo, maar het kan ook sneller! Met een zogeheten associate degree haal jij binnen twee jaar een volwaardig hbo-diploma. Een associate degree  kan ook een combinatie zijn van werken en leren. Je zet je kennis meteen om in de praktijk.

De juiste toelatingseisen voor je associate degree

Deze onderwijsvorm is opgezet om de kloof tussen hbo en mbo minder groot te maken. Je moet dus wel minimaal een mbo-4 of een havo-diploma op zak hebben, wil je toegelaten worden. Heb je dat niet, dan kun je vanaf 21 jaar een toelatingstest doen.

Groei binnen je opleiding

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om binnen je huidige opleiding extra vakken te volgen of om bijvoorbeeld een extra stage te doen in de vakantie. Bedrijven kijken vaak naar (werk)ervaring, dus zo’n extra stage kan enorm helpen.

Overstappen als de studie niet leuk is

Niet bij iedereen verloopt de studie even soepel. Het is altijd mogelijk om over te stappen naar een andere mbo-opleiding. Ook in hetzelfde studiejaar. Bijvoorbeeld van mbo-4 grafisch vormgever naar mbo-4 medewerker binnendienst jaar 2. Uiteraard zijn er veel mogelijkheden. Bespreek dit met je contactpersoon op de opleiding.

Stapje terugnemen als het juist te zwaar voor je is

Daarnaast kan het niveau soms simpelweg te hoog liggen of wil je liever sneller aan het werk. In dat geval zou je ook een stap terug kunnen nemen door een niveau te zakken. Zo krijg je zelf wellicht wat meer ademruimte en blijf je alsnog met school bezig.

Succes!