Terug naar het overzicht

Zo hak jij die studiekeuzeknoop door

Waar na dit schooljaar een deur sluit, gaat direct een andere open. Hoe ziet dit er voor jou uit? Ga je direct studeren? Dan moet je dit jaar een studiekeuze maken. Misschien heb je al een shortlist met studies, maar hoe hak je die knoop door? Deze tien tips helpen jou daarbij.

1. Krijg snel veel informatie door open dagen te bezoeken

Misschien weet je al ongeveer welke richting je op wilt maar is de precieze bestemming nog onbekend. Logisch, er zijn niet normaal veel studies en opleidingen. Open dagen bezoeken is een toegankelijke manier om kennis te maken met een studie, universiteit of hogeschool. Je kunt docenten, studenten en studieadviseurs spreken. Bereid dus vragen voor en ga in gesprek! In één dag krijg je een beeld van meerdere studies, die je later met elkaar kunt vergelijken.

2. Ervaar of jij je op je gemak voelt tijdens een proefstudeerdag

Een dag proefstuderen bij een opleiding is dé manier om sfeer te proeven. Open dagen zijn georganiseerde evenementen, proefstuderen is het echte werk. Je komt meer te weten over de inhoud van een studie en raakt nog makkelijker in gesprek met studenten. Voel je je op je gemak? Zie jij jezelf hier volgend schooljaar tussenlopen?

3. Wees een student-in-de-dop bij een meeloopdag

Een meeloopdag is een dag uit het leven van een student. Jij bent die dag even die student. Je volgt colleges en doet wat die student normaal ook doet. Je kunt die persoon daarnaast ook al je vragen stellen. Een meeloopdag lijkt op een proefstudeerdag, maar bij proefstuderen volg je een speciaal programma en bij een meeloopdag dus niet.

4. Wees kritisch naar docenten

Docenten weten alle ins en outs van een opleiding. Stel ze dus gerust kritische vragen tijdens het proefstuderen of tijdens open dagen. Denk aan:

  • Hoeveel studenten vallen er per jaar uit en waarom?
  • Welke kwaliteiten moet een student hebben om deze studie te volgen?
  • Waarom raad je deze studie aan?
  • Aan wie raad je deze studie af?

5. Bedenk van tevoren vragen voor studenten  

Studenten geven je vaak een realistisch beeld van een studie. Onderwijsinstellingen weten wel raad met een ‘verkooppraatje’ om jou over de streep te krijgen. Maar studenten zijn de echt ervaringsdeskundigen. Zij vertellen jou ook de minder leuke kanten van een studie of opleiding. Spreek hen daarom aan of stuur ze een bericht op LinkedIn. Stel vragen als:

  • Waarom raad je mij aan om voor deze studie te kiezen of waarom juist niet?
  • Wat vind je van de kwaliteit van de colleges?
  • Wat vind je het moeilijkste aan deze opleiding?
  • Hoe zit het met de begeleiding?

6. Neem iemand mee naar een open dag!

Familie en vrienden kennen jou als geen ander. Praat dus veel met ze over je studiekeuze en neem ze mee naar open dagen. Wellicht vinden zij iets goed bij jou passen of juist totaal niet. Of misschien denken zij aan dingen waar jij nog niet aan had gedacht. Bovendien horen twee mensen altijd meer dan één.

7. Hoe saai ook, lees die studiegids!

Op de website van een onderwijsinstelling is per opleiding en per studiejaar een studiegids te vinden. Je krijgt zo een gedetailleerd overzicht van alle vakken en tentamens. Zo weet je precies wat je voor je kiezen krijgt tijdens de opleiding.

8. Denk verder dan de komende paar jaar

Je studiekeuze is niet allesbepalend voor je loopbaan, maar het is wel prettig als je toekomstige zelf nog steeds achter deze keuze staat. Bedenk daarom voor jezelf waar je later terecht wilt komen. Zie je jezelf in een lab, op een kantoor of in het buitenland? Wat is je droombaan? Volg je passie!

9. Laat je mentor of decaan met jou meedenken!

Een mentor of decaan is er om je te begeleiden. Vraag dan ook een gesprek aan als je het gevoel hebt dat je vast zit. Mentoren en decanen hebben waarschijnlijk al veel meer scholieren begeleid, die net als jij een lastige keuze moesten maken. Ze kunnen meedenken, filteren, relativeren en je zo verder op weg helpen naar een keuze.

10. Kies volledig voor jezelf

Laat je niet afleiden door de studiekeuze van een vriend(in). Natuurlijk is het leuk en verleidelijk om een studie te beginnen met iemand die je al kent. Maar het is veel belangrijker dat je voor een studie kiest waar jij helemaal achter staat. Tijdens je opleiding leer je namelijk genoeg nieuwe vrienden kennen.

Veel succes! 🍀