Terug naar het overzicht

Dit kun jij doen na je mbo-opleiding

Uiteindelijk komt er een einde aan jouw studie en haal jij je mbo-diploma. De een valt in een zwart gat, de ander weet al meteen wat hij wil doen. Welke opties zijn er? En welke past bij jou? We zetten die voor je op een rij.  


Lekker werk
en
 

Na je diploma kun je meteen een baan zoeken en aan het werk gaan. Je past direct in de praktijk toe wat jij hebt geleerd. Alles zit dan nog goed in je hoofd. Sommige studenten blijven plakken bij hun stageplaats. Ik had dat geluk niet, omdat er geen plek was. Als het jou bevalt bij je stage en je wilt daar blijven is het goed dat te laten weten aan je baas of stagebegeleider.  


Naar het buitenland 
 

Een andere optie is direct na dat papiertje naar jouw favoriete bestemming in het buitenland gaan en daar werk zoeken. Bedenk wel dat je hiervoor in sommige sectoren een gelegaliseerd opleidingsdocument nodig hebt. Dit klinkt heel spannend, maar is meestal niets meer dan een kopie van jouw diploma of cijferlijst. Dus puur ter bevestiging dat jij je diploma hebt gehaald 


Nieuwe opleiding 
 

Ga bij jezelf na of jij nog verder wilt leren. Zelf heb ik ervoor gekozen om na mijn mbo-diploma redactioneel medewerker door te studeren. Dit omdat ik nog vrij jong was (19) en het gevoel had dat ik nog niet genoeg geleerd had. Met mbo-4 kun je doorstromen naar het hbo. Heb jij een ander niveau? Dan kun je op het mbo altijd overstappen naar een niveau hoger, van mbo-2 naar mbo-3 of -4.   


Combineer werken en leren met een tweejarige associate degree  

Met je mbo-4-diploma kun jij een volwaardige hbo-opleiding doen in twee jaar waarbij je werken combineert met leren. Deze associate degree is een verkorte hbo-opleiding. Een vriend van mij heeft na zijn mbo drie jaar lang als patissier gewerkt en wilde uiteindelijk ook als ondernemer aan de slag. Nu werkt hij parttime als patissier en gaat hij donderdag tot en met zaterdag naar school. Zijn associate degree duurt twee jaar en tegelijkertijd verdient hij dus ook geld.  


Een eigen onderneming beginnen  

Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een eigen bedrijf beginnen.   

Voor praktijkgerichte opleidingen als schoonheidsspecialist, hovenier of loodgietersopleiding heeft het namelijk niet altijd direct meerwaarde om door te leren. In sommige gevallen kun je op het hbo dezelfde opleiding volgen, maar dan gecombineerd met ondernemerschap of management. Dat kan nuttig zijn als je een eigen bedrijf wilt beginnen of een eigen salon wilt openen