Terug naar het overzicht
Criminologie: in het echt ook zo spannend?
Criminologie is al jaren één van de populairste studies, maar waarom is het zo populair? En kloppen die redenen ook? Lees hier hoe het echt zit, je kansen op de arbeidsmarkt en eventuele alternatieven die je misschien nog niet kende.
Waarom is de opleiding Criminologie zo populair?
Net als bij de studie Rechten zijn er veel populaire misdaadseries op Netflix. Denk bijvoorbeeld aan How to get away with murder. Criminelen worden daarin als zeer interessante persoonlijkheden neergezet en hun verhalen zijn enorm spannend. Wie wil daar niet meer over weten?
Klopt dit beeld wel?
Een misconceptie over de studie criminologie is het spanningselement. Je wordt geen rechercheur en je gaat geen zaken oplossen met zware straffen tot gevolg. Ook bedenkt jij niet de volgende stap van een seriemoordenaar. Jij gaat pas aan het werk wanneer het kwaad al is geschied. Jij doet de reflectie. Het is dus erg belangrijk dat jij vooral geïnteresseerd bent in het waarom van criminaliteit.
Waar moet je aan denken bij de studie Criminologie?
Bij Criminologie leer je onderzoek doen naar de slachtoffers en daders van criminaliteit. Je kruipt in het hoofd van de crimineel. Waarom doet iemand wat ie doet? Hoe moeten we dat bestraffen en hoe kunnen we dit voorkomen? Welke impact heeft deze vorm, van criminaliteit op de maatschappij?
Is het beroep criminoloog werkelijk zo leuk?
Je hebt als criminoloog zowel juridische als sociale kennis nodig om bovenstaande kwesties te verklaren. Je krijgt veel theoretische vakken zoals strafrecht, maatschappijleer en politicologie. Dus theorie en onderzoek moeten je wel liggen.
Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?
Na je diploma criminologie deze studie heb je grote kans op een baan. Je bent breed inzetbaar omdat je kennis hebt over verschillende vakgebieden op juridisch en maatschappelijk vlak. Denk aan banen bij politie, justitie, universiteiten, bedrijven en de overheid.
Wat zijn alternatieven?
Criminologie is een numerus fixusstudie. Dat houdt in dat maar een deel van de ingeschreven studenten wordt toegelaten bij de opleiding. Bedenk welk onderdeel van Criminologie jij interessant vindt. Wil je meer de theoretische kant uit, kijk dan eens naar Rechtsgeleerdheid (Rechten), Security Management of Global Law. Vind je het sociale deel juist interessant? Mogelijk is Sociologie of Psychologie dan een optie. Voor de maatschappelijke kant kun je kijken bij Politicologie of Culturele Antropologie en Ontwikkelingsociologie.