Terug naar het overzicht

Toegepaste Psychologie: je leert veel over jezelf

Veel scholieren kiezen voor Toegepaste Psychologie omdat ze gefascineerd zijn door het gedrag van mensen en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen. Maar kan dat wel? En hoe zit het met de baankansen?

Waarom is de studie Toegepaste Psychologie zo populair?

Havisten vinden Psychologie net zo interessant als vwo’ers en zoeken een soortgelijke studie op hbo-niveau. Later word je therapeut en ga je andere mensen helpen. Je leert ook veel over jezelf.

Klopt dit beeld wel?

Wat is Toegepaste Psychologie? De studie is een onderdeel van het vakgebied Psychologie. Beide studies hebben inderdaad te maken met wat mensen voelen, denken, zich herinneren en hoe ze zich gedragen. Toegepaste psychologie richt zich veel meer op de praktische toepassingen van Psychologie.

Waar moet je aan denken bij de studie Toegepaste Psychologie?

De studie is praktijkgericht, in tegenstelling tot de universitaire variant. Je krijgt veel casussen uit de praktijk, daardoor pas je je kennis direct toe. Je leert hoe je je kennis kunt overdragen door bijvoorbeeld trainingen, coaching of voorlichting.  

Bij Toegepaste Psychologie doe je ook onderzoek. Doordat je grote hoeveelheden data moet verwerken, is statistiek ook een onderdeel van de studie. Als wiskunde je ligt, is dit vak makkelijker.

Is het beroep van toegepast psycholoog werkelijk zo leuk?

Als je graag met mensen wilt werken is dit een leuke studie. Toegepaste Psychologie is erg afwisselend, waardoor je je op verschillende gebieden kunt ontwikkelen. Denk aan begeleiding, coaching of assessments afnemen. In je werk richt je je op het verklaren, voorspellen en veranderen van gedachten, gevoelens en gedrag van anderen. Je begeleidt, coacht en adviseert individuen en organisaties tijdens veranderingsprocessen.

Wat zijn de kansen op de arbeidsmarkt?

Toegepaste Psychologie is een numerus-fixus-studie. Dat houdt in dat maar een deel van de ingeschreven studenten wordt toegelaten bij de opleiding. De baankans is niet zo goed. Werkgevers verkiezen vaak universitair afgestudeerden boven hbo’ers. Nascholing en ervaring zijn belangrijk!

Wat zijn alternatieven?

Als je graag met mensen werkt is Social Work een goed alternatief. Vind je kinderen en hun ontwikkeling leuk, kun je ook kijken bij Pedagogiek. Ook een goede keuze kan Human Resource Management zijn. Je helpt mensen aan een passende baan en organisaties aan goed personeel.