Terug naar het overzicht

Stress: wat gebeurt er in je lijf en wat doe je eraan?

De laatste fase van je middelbare school is eindelijk aangebroken. Nu alleen nog even eindexamen doen. Dat kan best stressvol zijn. Met deze tips weet jij wat je moet doen als je stress voelt opkomen.  

Waar komt stress eigenlijk vandaan? 

Stress komt door druk en psychische spanning. Bijvoorbeeld door spannende gebeurtenissen in je leven, zoals eindexamen doen, maar ook als je ouders gaan scheiden, of het gevoel dat het allemaal te veel voor je is. Je lichaam geeft stress aan door een onrustig gevoel in je lijf en een versnelde hartslag.  

Wat gebeurt er nog meer in je lichaam bij stress?  

Je lichaam maakt als je stress hebt adrenaline en cortisol aan. Deze stoffen zorgen ervoor dat je alert bent en blijft. Dit klinkt positief, en dat is het ook als je bedenkt dat je in een noodsituatie zit en snel moet handelen. Stress eist echter een hoop van je lichaam en je geest. Je staat constant ‘aan’, waardoor je lichaam, soms zonder dat jij het door hebt, uitgeput raakt. Als je niks doet aan je stress, kan het psychische klachten veroorzaken. Het eindstadium is een burn-out, wat maanden kan duren. 

Tot rust komen of maar door blijven gaan 

Stress kan ook komen door perfectionisme; nooit is het goed genoeg. Je blijft maar doorgaan. Daarom is het belangrijk om voor je examens een goede planning te maken en je daaraan te houden. Zo houd je een overzicht van je taken en heb je meer controle. Ook voorkom je verrassingen en houd je meer tijd over om te relaxen. Want ook dat is dus ook superbelangrijk: tot rust komen. 

Zeg eens een keertje nee  

Zit jouw agenda stampvol en kom je totaal niet meer toe aan tijd voor jezelf? Doe er dan iets aan. Laat wat ruimte open in je agenda, gewoon om even ‘niets’ te doen. Zeg dus wat vaker nee tegen die extra dag werken bij je bijbaantje of plan kortere momenten samen met vrienden.  

Probeer voldoende te bewegen 

Je hebt het vast al vaker gehoord, maar iedere dag bewegen is goed voor je lichaam. Uren fanatiek sporten hoeft echt niet. Een rondje lopen is ook al goed. Dit stimuleert je lichaam, waardoor je ‘natuurlijk moe’ wordt en dus ook beter slaapt. Daarnaast maak je tijdens sporten gelukhormonen aan en dat geeft een fijn gevoel. Je maakt letterlijk je hoofd leeg. 

Verander de manier waarop je situaties bekijkt 

Hoewel je stress heel serieus moet nemen, gebeurt er ook iets tussen je oren. Misschien maak jij jezelf wel veel te druk omdat je bang bent dat je je examens niet haalt, terwijl je ook weet dat je gewoon aan de bak moet. Iets negatiefs ombuigen naar een positieve situatie is lastig, maar zeker aan te leren. Het helpt je absoluut zodra je het onder de knie hebt. 

Kansen om te leren  

Maak je iets negatiefs mee, kun je hierover blijven piekeren, of je ziet het als een kans om het de volgende keer anders te doen. Bijvoorbeeld eerder beginnen met leren, of anders te gaan leren. Van bijna iedere negatieve situatie kunnen we wel iets leren als we er voor open staan.   

 

Succes!!