Terug naar het overzicht

Studie Biomedische Wetenschappen

Biomedische wetenschappen behoort al jaren in het rijtje met populaire studies. waarom is dat zo en klopt het beeld dat jij hebt van de studie wel? Wat zijn de baankansen en zijn er misschien interessante alternatieven die beter bij je passen? Dat lees je hieronder:

Waarom is de opleiding Biomedische wetenschappen zo populair?

Omdat veel studenten, net als jij geïnteresseerd zijn in het menselijk lichaam en ziektes. Jij wilt graag mensen aan de basis van de ontwikkeling staan van nieuwe behandelplannen en medicijnen. Wellicht ontwikkel jij een nieuw medicijn. Niet gek dat deze studie nu zo populair is want, mensen helpen doe je graag.

Klopt dit beeld wel?

Derdejaarsstudent Julia Hendriks (20) vindt van wel, maar ze waarschuwt ook dat je je goed moet bedenken wat je er later me kunt doen. "Bij biomedische wetenschappen maak je lange dagen in het lab. Je moet het wel echt interessant vinden anders hou je het niet vol, " zegt ze. Wel vindt de studente dat je heel veel leert en dat het praktijkgerichte onderdeel de studie juist zo leuk maakt. "Je mag echt meekijken op de afdelingen van docenten. Zo heb je ook snijzalen, wat heel bijzonder is om te zien." 

Waar moet je aan denken bij de studie Biomedische wetenschappen?

Bij Biomedische wetenschappen leer je alles over verschillende ziektes en hoe het menselijk lichaam hierop reageert. Om dit te kunnen onderzoeken doe je projecten in het lab. Hier ben je dan een paar weken in het lab mee bezig en maak je lange dagen. In de praktijk leer je immers het meest. Verder is de studie erg theoretisch en vereist het veel inzicht in de stof. Discipline en interesse in het vak zijn hierbij zeker van belang. 

Hoe zijn de kansen op de arbeidsmarkt?

De kansen zijn er zeker, alleen zijn deze niet extreem breed. De kans dat je uiteindelijk in het lab gaat werken is namelijk groot. Wel heb je de vrijheid om te kiezen in welk lichaamsdeel, behandelplan, of ziekte jij je wilt specialiseren. Medicijnontwikkeling ligt vaak wel in de basis van je beroep. 

Alternatieven

Biomedische wetenschappen is een numerus fixusstudie. Dat houdt in dat maar een deel van de ingeschreven studenten wordt toegelaten bij de opleiding. Alternatieven die te maken hebben met gezondheid, menselijk lichaam, onderzoek en medicijnen gaan zijn bijvoorbeeld: