Terug naar het overzicht

Zo bereid jij je voor op je open dag

 

Jij weet al lang dat het handig is om open dagen te bezoeken. In oktober en november zijn ze er weer. Alleen, naar welke open dagen ga je en hoe bereid je je voor?

Welke open dag kies je?

Het is altijd beter om meerdere open dagen te bezoeken. Bedenk wat je leuke onderwerpen vindt of check hier alle studies. Bovenaan deze pagina kun je filteren op studierichtingen. Het voordeel van zoeken op studierichting is dat je meteen ziet welke studies erbij horen en vanuit een studiepagina kun je bovendien doorklikken naar een overzicht met relevante open dagen.  Kies er een paar uit en zoek op wanneer de open dagen zijn. Op de meeste scholen krijg je vrij om open dagen te bezoeken. Vind je een open dag kiezen moeilijk? Bedenk dan dat weten wat je níet wilt ook een begin 

Bereid je voor 

Het is handig om jezelf voor te bereiden op een open dag. Dat kost niet veel tijd en je haalt meer uit je dag, waardoor je later makkelijker een keuze kunt maken. Lees deze zeven tips:

  1. Bekijk het programma. Soms zijn er presentaties op vaste tijden. Jammer als je die van jouw studie dan net mist. Meld je van tevoren aan als dat wordt gevraagd. Ook open dagen kunnen ‘vol’ zitten.
  2. Ga met het openbaar vervoer, dan zie je meteen hoe lang de reistijd is. Misschien valt die wel enorm tegen, dat wil je wel weten voordat je een besluit neemt.     
  3. Hoe vind je het gebouw en de campus? Hoe loop je daar rond? Hoe is de sfeer? Zie jij jezelf daar de komende jaren doorbrengen?  
  4. Maak aantekeningen. Zeker als je meer open dagen bezoekt op één dag of in één periode. Als je het niet doet, heb je kans dat je ze later door elkaar haalt. Schrijf in steekwoorden bijvoorbeeld op wat je leuk vond, wat niet en wat het belangrijkste is dat je is opgevallen. Doe dit tijdens of vlak na de open dag. Je kunt open dagen daarna ook makkelijker met elkaar vergelijken.
  5. Neem iemand mee. Twee mensen zien meer dan één. Als je iemand meeneemt kun je achteraf nog eens napraten over wat die ander is opgevallen. Bovendien heeft die persoon waarschijnlijk weer andere vragen dan jij.
  6. Stel vragen. Maak van tevoren een vragenlijst (zie hieronder) en spreek studenten en docenten aan. Studenten weten beter dan docenten hoe de studie werkelijk is en aan docenten kun je praktische vragen stellen.
  7. Gebruik onderstaande vragen. Verzin er zelf nog een paar bij. Schrijf ze op of print ze uit en neem ze mee naar de open dag.  

 

Vragen aan studenten

  1. Waarom heb je voor deze opleiding en instelling gekozen? 
  2. Hoeveel tijd besteed jij per dag of per week aan je studie? 
  3. Hoeveel dagen in de week heb je college of school? 
  4. Kun je deze studie combineren met een bijbaantje?
  5. Wat zijn voor- en nadelen van deze studie?
  6. Wat had jij graag willen weten voordat je aan deze studie begon?
  7. Geef eens wat voorbeelden van vakken die je krijgt.
  8. Hoe is het contact met medestudenten en docenten?
  9. Aan welk type mensen zou je deze studie aanraden of juist afraden? 
  10. Welke studentenverenigingen zijn er? Zit je daar zelf bij en wat vind je daarvan? 
  11.  Hoe vind je de stad? Is het lastig om een kamer te vinden?

 

Vragen aan docenten/ Voorlichters

  1. Wat is de verhouding tussen college/ lesuren en zelfstandig studeren?
  2. Hoe ziet het eerste jaar eruit qua studiebelasting, vakken en fysieke aanwezigheid? 
  3. Hoeveel studenten vallen uit na het eerste jaar? Waarom stoppen ze?
  4. Welke eigenschappen hebben studenten die deze studie succesvol doen?  
  5. Met welke vakken op de middelbare school is deze opleiding te vergelijken?
  6. Hoe groot zijn de groepen?
  7. Moet je veel samenwerken?
  8. Waarin verschilt deze opleiding van andere opleidingen in andere plaatsen?
  9. Met welk vakken hebben de meeste studenten moeite? 
  10. Wat voor vervolgstudie of werk doen mensen na deze studie?