Wo
Voltijd
36 maanden

Bij de Data Science & Artificial Intelligence leer je:

 • Hoe je functies van het brein, zoals denken, geheugen, leren en aandacht in modellen kunt gieten.
 • Verschillende inzichten te combineren van verschillende vakgebieden, zoals logica, statistiek, taalkunde, psychologie en informatica.
 • Bijvoorbeeld een computerprogramma te onderzoeken in hoeverrede menselijke manier van denken en redeneren kan imiteren. Of andersom: in hoeverre kunnen computers ons iets leren over het menselijk denken?
 • Leer je je kennis te gebruiken om computers en systemen op vergelijkbare of betere manieren te laten functioneren.

Over de opleiding

In de studie zal je leren begrijpen hoe informatie is gemaakt, inzicht krijgen in algoritmen en programmeervaardigheden leren. Je krijgt een stevige basis in informatica, wiskunde en statistieken. Dit wordt gecombineerd met geavanceerd machine learning, cognitieve wetenschap en AI-vaardigheden. Vanuit een fundamentele basis in informatica en wiskunde zul jij het vakgebied van AI bestuderen. Het programma biedt een juiste balans van theorie en praktijk. De meeste vakken omvatten practica waarin studenten de theorie gaan beoefenen. Ze lossen bijvoorbeeld wiskundige problemen op of oefenen met programmeeropdrachten. Tijdens de studie ga je aan de slag met de volgende 6 leerlijnen:

 • De eerste twee leerlijnen (computational thinking en mathematical skills) zijn ondersteunend en definiëren de basiskennis die nodig is om kern-leerlijnen met succes te voltooien. Het gaat hierbij om kennis van Informatica (Algoritmiek en Datastructuren, Programmeren, Databases, Computerorganisatie en Digitale Systemen), en van Wiskunde (Logica, Automaten, Calculus, Lineaire Algebra, Kansrekening en Statistiek).
 • De leerlijn Basis Artificial Intelligence omvat basis onderwerpen binnen het gebied van AI, zoals geschiedenis van AI en ethiek, zoekstrategieën, kennisrepresentatie en redenering, robotica, automatiseren van processen.
 • De leerlijn Intelligente systemen omvat onderwerpen gerelateerd aan fundamentele kwesties, zelflerende machines, redeneren onder onzekerheid, agenten, natuurlijke taalverwerking, perceptie, cognitie, en beeldherkenning.
 • De leerlijn Cognitie verdiept zich in de menselijke taal en cognitie en de werking van computers die tot intelligent gedrag in staat zijn. Hier draait het om het functioneren van intelligente systemen, kennisverwerving en verwerking, het gebruik van taal en het vermogen tot redeneren en problemen oplossen.
 • De onderzoeksleerlijn omvat een reeks algemene academische vaardigheden (analytische vaardigheden, empirische methoden, modelleren, samenwerken, schriftelijke en mondelinge communicatie, argumentatie en presentatie).

Waarom deze opleiding in Leiden?

Redenen om de bachelor Data Science & Artificial Intelligence in Leiden te studeren:

 • Computational thinking en datawetenschap

In Leiden geloven we: een competente AI-engineer is in de eerste plaats een ervaren computerwetenschapper. Daarom krijg je een sterke basis in informatica, wiskunde en statistiek. Dit zal worden gecombineerd met geavanceerde machine learning, cognitieve wetenschap en AI-competentie.

 • Onderzoeksuniversiteit

Het onderwijs wordt direct geïnspireerd en gevoed door actueel wetenschappelijk onderzoek. Lezingen worden gegeven door onderzoekers van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), Instituut Psychologie en het Leiden University Centre for Linguistics. Inzichten die ze opdoen in hun eigen onderzoek worden gebruikt in hun colleges.

 • Interdisciplinair

Studenten profiteren van het ruime aanbod keuzevakken en verplichte vakken in cognitieve psychologie, data science en kunstmatige intelligentie. Ook werkt de Universiteit Leiden nauw samen met de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Studenten hebben op die manier het voordeel dat ze kunnen kiezen uit een groot aantal minoren in Leiden, Delft én Rotterdam.

Is deze opleiding iets voor jou?

Dit programma is bedoeld voor studenten die een sterke interesse hebben in programmeren en informatica, evenals een interesse in de menselijke brein en informatieverwerking.

 • Wil je leren hoe je informatie analyseert, patronen en relaties ontdekt en problemen oplost op een complex niveau?
 • Heb je sterke wiskundige vaardigheden?
 • Ben je geïnteresseerd in de werking van de hersenen, en in het begrijpen en creëren van intelligente zelflerende systemen?

Dan is Data Science & Artificial Intelligence zeker iets voor jou!

Wat kun je met een studie Data Science & Artificial Intelligence?

Eenmaal afgestudeerd heb je vaardigheden aangeleerd op het gebied van AI en datawetenschap. Je beschikt over zowel theoretische kennis als sterke praktische vaardigheden. Je gaat aan de slag als datawetenschapper of AI-specialist in uiteenlopende branches. Voorbeelden van beroepen zijn:

 • Data & AI-specialist / analist / consultant
 • Machine Learning ontwikkelaar
 • Datawetenschapper
 • Computeronderzoeker
 • Business Intelligence ontwikkelaar

Meer weten?

Data Science & Artificial Intelligence organiseert het hele jaar door voorlichtingsactiviteiten waarin je een perfect beeld krijgt hoe het is om deze opleiding in Leiden te studeren. En je kunt ook altijd online in contact komen met onze studenten met wie je in een chat al je vragen kunt stellen. En kijk natuurlijk voor meer informatie op de website van Data Science & Artificial Intelligence