Als civiel ingenieur heb je veel verschillende carrièremogelijkheden. Je kunt aan de slag bij overheden, advies- en ingenieursbureaus en aannemers. Naast technische kennis moet je daarvoor ook een goed organisatorisch vermogen en sterke communicatieve vaardigheden in je bagage hebben. Een paar beroepen op een rij:
- Engineer Civiele Techniek
Stel, er moet een brug komen, een viaduct of een weg. Jij maakt hiervoor (deel)ontwerpen. Bijvoorbeeld van de bijbehorende staal- of betonconstructies. Je begeleidt tekenaars, controleert hun werk en overlegt met opdrachtgevers over hun wensen en eisen.
- Projectleider Civiele Techniek
Opnieuw: je werkt aan een brug, viaduct of weg. Nu geef je leiding aan uitvoerders, bestekschrijvers en tekenaars. Je begeleid het project van begin tot eind. Tijdens de uitvoering van het project zie je er op toe dat alles volgens plan uitgevoerd wordt. Je stuurt bij, grijpt in, motiveert en overlegt.
- Adviseur Civiele Techniek
Die brug, dat viaduct of die weg: moeten ze er wel komen? Jij adviseert over de technische en financiële haalbaarheid van deze civieltechnische werken. Daarbij maak je de ontwerpen die bij deze adviezen horen.
- Beleidsmedewerker infrastructuur
Nu bemoei je je minder met één specifiek project. Je richt je meer op overkoepelend (overheids)beleid. Als specialist in infrastructuur ontwikkel en evalueer je dit beleid, en ondersteun je eventueel de beleidsuitvoering.