Interdisciplinary Arts (iArts)

Ben je een creatieveling, kun je kritisch zijn en denk je anders dan andere mensen? Met deze studie leer jij problemen oplossen op een creatieve manier. De opleiding combineert kunstvormen, zoals design, muziek en visuele beelden met onderzoek en ondernemen. Je leert tijdens deze studie bijvoorbeeld niet beeldhouwen, schilderen en muziek maken, zoals op een kunst- of popacademie, maar vooral hoe je deze kunstvormen gebruikt om bepaalde problemen op te lossen.

Eerste jaar

Je krijgt lessen in creatief denken en je leert problemen analyseren, onderzoeken, plannen en samenwerken met projectgenoten. Je onderzoekt ook de manier waarop jij als persoon wil leren en kritisch naar jezelf kijken. Wat vind jij interessant? Wat kun je beter doen in je studie? Maar ook: hoe kan kunst helpen bij een probleem in de samenleving. Denk aan een tentoonstelling maken van de vervuiling in de Maas.

Hoofdfase

Je krijgt gastcolleges van professionals uit het werkveld en je werkt aan een project met een echte opdrachtgever. Dit kan een commercieel bedrijf zijn, een onderzoekscentrum of een kunstinstelling. Je werkt zowel in projecten als zelfstandig aan opdrachten.
Voor je afstuderen kies je iets wat jij persoonlijk interessant vindt of waar je meer over wilt leren. Je kunt er ook voor kiezen om stage te lopen, zodat je kunt ervaren hoe het in bedrijven of organisaties aan toe gaat. Je ontdekt dan ook waar jij later zou willen werken.

Toelatingseisen

Je hebt een vwo-diploma nodig. Heb je dit niet, maar wel een ander diploma? Dan kun je je inschrijven voor de 4-jarige opleiding. Die studie duurt dus een jaar langer. Ook is het belangrijk dat je goed Engels spreekt en kunt lezen. De studie is namelijk Engelstalig.
Door een toelatingsprocedure laat je zien dat je creatief bent en dat je goed kunt samenwerken. Dit doe je aan de hand van een toelatingsopdracht.