Vormgeving

Tijdens de studie Vormgeving leer jij ideeën en ontwerpen uit te werken en word je voorbereid op het beroep van vormgever. Het is nodig om je te specialiseren in een bepaald soort vormgeving, zoals grafisch ontwerpen, audiovisueel ontwerpen, interieur architectuur of fotografische vormgeving. Veel onderwijsinstellingen hebben de studie Vormgeving al opgedeeld in verschillende studierichtingen. Zo heb je bijvoorbeeld specialisaties als Creative Writing, Animation, Illustration en Fashion Design. Tijdens de studie ben je niet alleen bezig met vormgeven, je leert ook hoe je opdrachten moet binnenhalen en hoe je inspeelt op wensen van klanten. Je maakt ook kennis met verschillende media en vormgevingsprogramma’s.

Je eerste jaar

Aangezien de studie Vormgeving een brede studie is, waarbij het sterk afhangt welke onderwijsinstelling en welke richting je kiest, is het aanbod van het eerste jaar verschillend. Bij sommige onderwijsinstellingen kies je direct voor een bepaalde richting om je in te specialiseren. Bij andere onderwijsinstellingen verken je in jouw eerste jaar eerst de verschillende richtingen, om daarna pas een definitieve keuze te maken. Je krijgt vakken als grafisch ontwerpen, tekenen, techniek, digitaal design en marketing. Vaak is een praktijkstage ook een onderdeel van het studieprogramma.

Toelatingseisen

In principe heeft elk havo en vwo-profiel toegang tot de studie Vormgeving. Je moet echter eerst door een toelatingsprocedure waar jouw technische en creatieve aanleg getest wordt, je een motivatie schrijft en je jouw portfolio laat zien.