Ad Pedagogisch Educatief Professional

De opleiding Pedagogisch Educatief Professional (PEP) is bedoeld voor mensen die zelf al met kinderen werken, in het onderwijs of bij een opvang. De opleiding verdiept de kennis die je al over het vak hebt. Je leert bijvoorbeeld hoe je de ontwikkeling van kinderen kan steunen. Bijvoorbeeld met spelen, sporten, gezond eten en persoonlijke begeleiding. Omdat je vaak zult samenwerken met andere professionals in de zorg, is het belangrijk dat je met hen leert samenwerken. Vandaar dat je ook aan je eigen professionele vaardigheden werkt. Bijvoorbeeld effectief communiceren met ouders en het coachen van je collega’s. Verder werk je natuurlijk aan je taal- en rekenvaardigheid, sport en creatieve expressie, zodat je leerlingen daar zo goed mogelijk mee kunt helpen.

Tijdens je opleiding heb je een relevante baan voor twee dagen per week.

In je eerste jaar

In je eerste jaar werk je aan je eigen vaardigheden en krijg je een aantal basisvakken. Welke dat precies zijn, kan per opleiding verschillen. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingspsychologie, spelbegeleiding en professionele communicatie.

Toelatingseisen

Om aan deze opleiding te kunnen beginnen, moet je een mbo 4-diploma hebben, en een relevante baan voor minstens 16 uur per week. Ook met een ander diploma kan je in sommige gevallen worden toegelaten, maar dan moet je een speciale procedure doorlopen.