WilWegWijzer

Tussenjaar, studie of stage in het buitenland? Doe de test van WilWegWijzer en ontdek wat er allemaal kan!

Vwo diploma halen in het buitenland

Bijna 2.000 scholen in meer dan 120 landen bieden het International Baccalaureate (IB) programma aan. Dit diploma geeft toegang tot universitaire instellingen overal ter wereld. Deze pre-universitaire opleiding van twee jaar is bedoeld voor de scholieren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar. Een IB-diploma wordt door Nederlandse instanties erkend als gelijkwaardig aan het vwo.

Er zijn ook bemiddelende organisaties die je bij de organisatie kunnen helpen. EF Education First Amsterdam is hiervan een voorbeeld

Naar het buitenland, maar je weet nog niet precies hoe of wat

Wil je weg uit Nederland en verlang je naar een buitenlands avontuur, maar je weet nog niet of je wilt gaan studeren, werken, stage lopen of vrijwilligerswerk doen, dan biedt Eurodesk Nederland ook een site waar jongeren veel informatie op kunnen vinden.

Geneeskunde in het buitenland studeren?

Geneeskunde is veruit de populairste opleiding, maar is in Nederland een fixus studie. Dat wil zeggen dat het aantal studenten dat jaarlijks tot de opleidingen wordt toegelaten beperkt is. Als je per se Geneeskunde wilt studeren en niet van loting afhankelijk wilt zijn, dan is de beste manier om op je vwo-eindlijst een gemiddeld cijfer van 8 of hoger te halen. In dat geval word je automatisch toegelaten tot de studie. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Een andere mogelijkheid is om een Geneeskunde opleiding in het buitenland te volgen. Meer informatie hierover:

Taalcursussen in het buitenland?

Education First helpt je -tegen betaling- als je een jaar naar het buitenland wilt. Een taalcursus van een aantal weken/maanden kan ook.

Gratis hulp bij studeren in het buitenland?

KILROY education helpt je kosteloos als je wilt gaan studeren in o.a. Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Verenigde Staten, Hawaï, Zuid-Afrika, Maleisië, Singapore of het Verenigd Koninkrijk

Travel active

Nederlandse organisatie met internationale werk-, studie-, stage- au pair- en talenreisprogrammas in de hele wereld. Uiteraard niet kosteloos.

Uitwisselingsprogramma’s bij gastgezinnen

Youth for Understanding verzorgt uitwisselingsprogramma's -tegen betaling- naar het buitenland. Je woont bij een gastgezin en gaat naar de plaatselijke high school of een college. Leeftijd: tussen de 15 en 23 jaar.

STS High School

Als je tussen de 15 en 18 bent biedt STS High School de mogelijkheid om een jaar naar een High School in het buitenland te gaan. Je verblijft in een gastgezin en gaat naar de plaatselijke school. STS biedt programma's voor uitwisseling over de hele wereld.

AFS Nederland

AFS helpt bij het regelen van zomercursussen, highschool year, 1 jaar universiteit, gastgezin zoeken en tijdelijk werken in het buitenland.

Netwerk van Nederlandse (oud-) studenten

Netwerk van Nederlandse (oud-) studenten voor hulp en tips m.b.t. aanmelding en studeren in het buitenland.

Legaliseren en erkenning van je diploma

Wanneer je naar het buitenland gaat voor werk of studie, is het belangrijk dat je opleidingsdocumenten in het betreffende land worden erkend. Veel landen vragen bij erkenningsverzoeken om gelegaliseerde documenten. Nederlandse opleidingsdocumenten kunnen daartoe worden gelegaliseerd bij de Informatie Beheer Groep, afdeling Diploma-erkenning en Legalisatie. Op de site van DUO - IB-Groep vind je hierover meer informatie.

Vrijwilligersprojecten in het buitenland

Project Abroad organiseert vrijwilligersprojecten in het buitenland. De projecten variëren van 2 weken tot een jaar. Op alle gebieden zijn projecten beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan sociale projecten, dier en natuur, lesgeven en projecten in de gezondheidszorg of journalistiek. Het is vrijwilligerswerk, dus je krijgt niet betaald voor je inzet en werk. Houdt daarnaast rekening met kosten voor je reis, de begeleiding en je kost en inwoning.

Combinatie van sport en studie

Wil je sport en studie in America combineren en ben je op zoek naar een sportbeurs, dan kan Madescholarships je wellicht helpen. Zij begeleiden de verschillende stappen van je voorbereiding, brengen je in contact met coaches en universiteiten en helpen bij de aanvraag van de meest geschikte sportbeurs.