Terug naar het nieuwsoverzicht

Pomm nam een tussenjaar om Engels te leren op Hawaii

Pomm van der Zandt (18 jaar) wist na de havo niet wat ze wilde studeren. Daarom besloot ze in een half jaar haar Engels te verbeteren op Hawaii. "Ik was helemaal op mezelf aangewezen.""

“Reizen na mijn havo-examen leek mij geweldig, maar ik was toen nog zestien en mijn ouders vonden mij te jong om met een rugzak de wereld in te trekken. Een studiekeuze had ik nog niet gemaakt, ik wist het gewoon echt niet, behalve dat ik graag ‘iets internationaals’ wilde. Omdat ik een drie voor mijn eindexamen Engels had, leek het me goed dat op te halen. Uiteindelijk kwam ik uit bij EF, een organisatie die onder andere talenreizen aanbiedt. Ik zou tijdelijk bij een gastgezin gaan wonen.

Ik wilde liever niet in een te grote stad wonen. In een dorp of kleine stad heb je sneller contact. De Island vibe van Hawaii trok me meteen aan. In september vorig jaar ben ik vertrokken en in februari was ik terug, ruim op tijd om voor 1 mei mijn studiekeuze te maken.

Toen ik vertrok dacht ik dat ik heel slecht Engels sprak, maar toen de man van het gastgezin mij van het vliegveld ophaalde, vroeg hij wat ik kwam doen, omdat mijn Engels zo perfect was. Nederlanders spreken in vergelijking met inwoners uit andere landen vrij goed Engels. Uiteindelijk heb ik mijn Engels bijna op het hoogste niveau afgerond.

De reis heeft mij echt veranderd. Misschien juist omdat ik het in het begin wel even moeilijk had. In mijn gastgezin woonden nog negen andere meisjes, maar die spraken onderling Frans of Duits. Het lukte me niet goed ertussen te komen. Dat was best eenzaam.  Maar na een maand kreeg ik meer contact met klasgenoten werd ik bevriend met twee meiden, een Mexicaanse en een Belgisch/Marokkaanse, en vanaf dat moment had ik het echt geweldig. We deden alles samen, studeren, wandelen, naar het strand gaan. Het voelde echt als familie voor mij.

Als ik terugkijk ben ik best trots op hoe ik dit allemaal zelf gecreëerd heb. Doordat ik zo op mezelf was aangewezen, weet ik nu beter wie ik ben en wat ik wil. Een jaar later hebben we nog steeds contact en we facetimen nog bijna iedere dag.

Bij terugkomst heb ik verschillende open dagen bezocht. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Engelstalige hbo-studie International Lifestyle Studies. Bij die studie geef je bedrijven en organisaties bijvoorbeeld inzicht in trends en marktontwikkelingen, zodat zij daar rekening mee kunnen houden bij het lanceren van een product. Ik ben pas net begonnen, maar het bevalt supergoed.”

Mijn tip: “Kom uit je comfortzone, en ga gewoon! Je krijgt er zoveel voor terug.”

Wil jij net als Pomm een tijdje naar het buitenland? Bijvoorbeeld om te studeren, te reizen, te werken, een taal te leren of een combinatie hiervan? Bekijk de verschillende mogelijkheden