Terug naar het nieuwsoverzicht

Creativiteit en kunst combineren met zakelijkheid

Frans Mouton (27) is acteur, richtte een eigen bedrijf op en doet nu een economische opleiding aan een kunsthogeschool: Kunst en Economie aan de HKU. “Ik ben gewoon in heel veel geïnteresseerd.


Frans Mouton: ‘Ik 
wil een platform opzetten voor opkomend talent in de kunst’

“Er was maar één ding dat ik echt wilde: acteur worden. Omdat ik niet werd aangenomen op de school voor podiumkunsten in Arnhem (mbo) nam ik een tussenjaar en volgde acteer- en toneelcursussen. Daarna werd ik wel aangenomen. Vier superleuke jaren, maar daarna een zwart gat. Ik wilde verder, maar hoe?”

Rollenspelen

“Een oud-docent wees me op ‘trainingsacteren’; bedrijven of diensten huren je dan in om bijvoorbeeld een lastige klant te spelen in een rollenspel. Zo kunnen zij oefenen met dagelijkse en moeilijke situaties, zoals agressie. Ik geef hen dan feedback over hun gedrag. Ik heb dat gedaan voor onder meer de marechaussee, marine en politie. Ontzettend leuk. Ik doe dat nu nog steeds en heb er een bedrijf in opgericht.” 

Ondernemersvaardigheden

“De behoefte om me te ontwikkelen bleef. Maar wat? Echt lastig! Ik deed een studiekeuzetest en sprak een student die Kunst en Economie studeerde aan de HKU. De combinatie creatief zakelijk sprak me erg aan. Ik deed een test, schreef een motivatiebrief en werd aangenomen. De opleiding is vrij breed. In het eerste jaar kregen we vakken als marketing, organisatiekunde, economie en finance maar ook een vak als creative process, waarin je het creatieve proces van een maker stap voor stap doorloopt. In het begin dacht ik iets met muziek te willen doen: agent worden of marketeer, maar gaandeweg kreeg ik daar een andere kijk op. Ik ben gewoon in heel veel geïnteresseerd.”

Kledinglijn Frans Mouton

Eigen kledinglijn

“In het tweede jaar werkte ik met een groepje van verschillende studenten aan een project. We wilden een streetwear-label opzetten. Mijn taak was onder meer het ontwikkelen van een goede merkstrategie. Ook was ik bezig met de positionering van het merk ten opzichte van de concurrentie.  We werkten met een budget en we moesten onze spullen ook echt verkopen. We presenteerden vijftig T-shirts die vrijwel direct waren uitverkocht. Dat smaakte naar meer. Al vond ik het ook best pittig om samen te werken met mensen die allemaal een sterke eigen mening hadden.”

PR en onlinemarketing 

“In het derde jaar liep ik stage bij Freshcotton in Amsterdam, de eerste online streetwear-webshop in Nederland. Een superleuk bedrijf met veel jonge mensen. Hier heb ik mijn onlinemarketing- en schrijfvaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Het lijkt me leuk om daar te werken, maar eerst moet ik afstuderen.

Kledinglijn Frans Mouton

Afstudeerproject

Mijn afstudeerproject is het ontwikkelen van een bedrijfsplan. Ik wil een nieuw platform opzetten voor opkomend talent in de beeldvorming/kunst. Bijvoorbeeld door kleding met kunstuitingen te laten bedrukken, in kleine oplages via dit platform. De werknaam is ‘Mouton’. Na mijn afstuderen wil ik daarmee doorgaan. Het liefst werk ik straks in de creatieve industrie, liefst fashion, als marketeer of in de sales. Maar ik wil ook trainingen blijven geven voor mijn eigen bedrijf als trainingsacteur. Ik weet nu eindelijk écht wat ik wil.”


Ook interessant:

Lees het verhaal van Suzan Becking, zij volgde de kunstopleiding Product Design aan de HKU en is nu werkzaam als zelfstandig productontwerper, gespecialiseerd in het werken met porselein.