Terug naar het overzicht

Vier tips om je studietijd superefficiënt te gebruiken

In minder tijd beter leren en goede cijfers halen. Dat willen we allemaal. Het leuke is: dit kan gewoon! Pas deze tips toe en jij houdt meer tijd over om met vrienden af te spreken en andere leuke dingen te doen.

Begin op tijd en maak een planning  

De belangrijkste tip is: begin ruim op tijd met leren. Wanneer je drie tot vier weken van tevoren begint met leren, hoef je vaak maar een tot twee uurtjes per dag de stof door te nemen. En die enkele uurtjes vliegen zo voorbij. Het is ook handig om voordat je begint met leren eerst een tijdsplanning te maken. Je weet dan precies wanneer je wat moet leren en je hoeft niet bang te zijn leuke dingen te missen. Dat betekent ook minder stress.

Leer iedere dag een klein beetje van elk vak

Je onthoudt de leerstof het beste als je over een langere periode iedere dag een klein beetje van elk vak leert. Dit betekent dat je die een tot twee uur per dag moet verdelen over het aantal vakken dat op de planning staat. Vaak zijn twintig tot dertig minuten voor een vak al voldoende. Probeer in die tijd dan ook wel echt actief aan het vak te werken en niet met andere dingen bezig te zijn.

Leer niet passief maar vooral actief

Een makkelijke manier van leren is alleen de stof doorlezen. Alleen vergeet je het dan ook weer snel. Om het leren efficiënter te maken is belangrijk dat je actief met de stof bezig bent. Zo kun je het beste je eigen samenvattingen maken, mindmaps, hardop leren of bijvoorbeeld een quiz maken.

Weet wanneer je de beste concentratie hebt

Sommige scholieren leren het liefst na het eten, maar anderen hebben dan last van een afterdinnerdip. Zij hebben juist de meeste concentratie voor het ontbijt. Maar misschien ben jij dan misschien je bed niet uit te krijgen. Het is kortom belangrijk om voor jezelf te bepalen wanneer jij je het best kunt concentreren. Plan dan op dat moment van de dag die studie-uurtjes in.

You can do it!!!