Terug naar het overzicht

Vier tips om je studietijd superefficiënt te gebruiken

Wil jij minder studeren, meer vrije tijd overhouden en goede cijfers blijven halen? Dat kan! De volgende vier tips van Kenny helpen jou om je studietijd superefficiënt te gebruiken. Hierdoor houd je tijd over om af te spreken met vrienden of om andere leuke dingen te doen. 

TIP 1: Maak een goede tijdsplanning

Maak voordat je begint met leren eerst een tijdsplanning. Het belangrijkste hierbij is dat je ruim op tijd begint met leren. Wanneer je drie tot vier weken van tevoren begint met leren hoef je vaak maar een tot twee uurtjes per dag de stof door te nemen. En die een tot twee uurtjes vliegen zo voorbij. Met je eigen planning weet je precies wanneer je wat moet leren en hoef je niet bang te zijn om de leuke dingen te missen. Dat betekent minder stress. 

“Maar hoe zorg ik er dan voor dat ik in die een tot twee uur per dag alles leer?”

TIP 2: Leer iedere dag een klein beetje van elk vak

Uit onderzoek is gebleken dat je de leerstof het beste onthoudt als je over een langere periode iedere dag een klein beetje van een vak leert. Dit betekent dat je die een tot twee uur per dag moet verdelen over het aantal vakken dat op de planning staat. Vaak zijn twintig tot dertig minuten voor een vak al voldoende. Het is dan wel de bedoeling dat je in die twintig tot dertig minuten ook echt actief aan het vak werkt en niet met andere vakken bezig bent.

TIP 3: Leer actief

Het alleen doorlezen van de stof is de makkelijkste manier om te leren, maar zorgt er ook voor dat je de stof weer sneller vergeet. Om het leren efficiënter te maken is het belangrijk dat je niet alleen de stof leest maar er ook actief mee bezig bent. Zo kun je het beste je eigen samenvatting, verschillende mindmaps of bijvoorbeeld een quiz maken.

“Ja maar, elke keer als ik ervoor ga zitten, ben ik te moe en daarom heb ik geen zin om iets te doen.”

TIP 4: Leer wanneer je de meeste concentratie hebt

Sommigen leren het liefst na het eten, maar anderen hebben dan last van een after-dinnerdip. Zij hebben de meeste concentratie voor het ontbijt, maar jij bent dan misschien je bed niet uit te krijgen. Het is kortom belangrijk om voor jezelf te bepalen wanneer jij je het best kunt concentreren. Plan dan op dat moment van de dag die studie-uurtjes in.

Door Kenny van Elteren, masterstudent Psychologie

 undefined