Terug naar het overzicht

De populairste studies van 2023-2024

Elk jaar maken we een overzicht van de studies die het meest door jullie bekeken worden. Zo is Geneeskunde al jaren de populairste studie. Maar waarom zijn bepaalde studies eigenlijk zo populair? Komt dat door spannende ziekenhuisseries en misdaadfilms? Check hieronder de vijf populairste studies en ontdek of jouw beeld ervan wel klopt. Wat houdt de studie werkelijk in, wat is baankans en welke alternatieven er zijn als je niet door de selectie komt? Bekijk daaronder ook de top-10 per categorie, waar in ook hbo-studies in staan.

1. Geneeskunde

Op een staat natuurlijk dé ruling champion: Geneeskunde! En laten we eerlijk zijn. Dat is ook heel begrijpelijk. Is het niet de baankans, dan is het wel voor het geld, of toch het brede opleidingsgebied aan de medische kant. Je wordt namelijk opgeleid tot medisch specialist. In series als Grey’s Anatomy lijkt dit allemaal prachtig, maar als je wilt weten wat je écht te wachten staat tijdens deze studie? Lees dan hier verder.

2. Psychologie

Nog altijd runner up: Psychologie. Want wil je geen rechten of geneeskunde doen? Dan maar psychologie. Toch? Ook bij deze studie word je erg breed opgeleid. Je verdiept je in het menselijk gedrag en leert zo jezelf en anderen beter kennen. Later word je therapeut en ga je mensen met psychische problemen beter maken. Klopt dit wel? Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt? Lees het hier.

3. Criminologie 

Kijk jij ook graag naar misdaadseries op Netflix, zoals How to get away with murder of Prison breakCriminelen zijn daarin zeer interessante persoonlijkheden en hun verhalen erg spannend. Wie wil daar niet meer over weten? Lees hier wat je werkelijk gaat studeren bij Criminologie en wat de alternatieven zijn als je niet door de selectie komt.

4. Biomedische wetenschappen 

Wil jij alles leren over het menselijk lichaam, ziektes én ben jij niet vies van een dagje in het lab? Dan is biomedische wetenschappen iets voor jou! Bij deze studie leer je om op moleculair niveau te kijken naar de werking van ziektes en hoe hier je medicijnen voor kunt ontwikkelen. Meer weten? Je leest het hier

 5. Rechtsgeleerdheid

Series en films waarin advocaten een glansrol spelen zijn super populair. Neem bijvoorbeeld de serie Suits. Een spannende wereld, met veel spectaculaire pleidooien van knappe advocaten, veel rijkdom en interessante rechtszaken. Is Rechtsgeleerdheid het in echt net zo spannend of glamorous als in de film legally blondLees het hier.

Top-10 per categorie

 Ben benieuwd wat populier is onder vwo-jongens of juist havo-meisjes? Bekijk dan hieronder de top-10 per catagorie:

Vwo-meisjes

1. Geneeskunde
2. Criminologie
3. Psychologie
4. Rechtsgeleerdheid
5. Psychobiologie
6. Diergeneeskunde
7. Toegepaste Psychologie 
8. Biomedische wetenschappen
9. Pedagogische wetenschappen
10. Sociologie

Havo-meisjes

1. Opleiding tot Verpleegkundige
2. Toegepaste Psychologie
3. Opleiding tot leraar Basisonderwijs
4. Criminologie (wo)
5. HBO - Rechten
6. Pedagogiek 
7. Geneeskunde (wo)
8. Medische Hulpverlening
9. Huidtherapie
10. Psychologie (wo)

Vwo-jongens

1. Geneeskunde
2. Bedrijfskunde
3. Bedrijfskunde (hbo)
4. Criminologie
5. Rechtsgeleerdheid
6. Sportkunde (hbo)
7. International Business
8. Economie en Bedrijfseconomie
9. Werktuigbouwkunde
10. Advanced Technology 

Havo-jongens

1. Bedrijfskunde
2. Sportkunde
3. Commerciële economie
4. Bouwkunde 
5. Accountancy
6. Werktuigbouwkunde
7. Automotive 
8. Hbo-ICT
9. Elektrotechniek
10. HBO - Rechten 

Nog meer favorieten

Ben je benieuwd naar de volledige top-100? Bekijk hier de top-100 studies algemeen of per categorie: