Hbo-ICT

De studie hbo-ICT is een brede bachelor waarin verschillende ICT-studies zijn samengevoegd. In of na het eerste jaar kies je een differentiatie. In grote lijnen gaat hbo-ICT over software, computers en communicatie. Hbo-ICT kun je verdelen in een tweetal hoofdstromen van heel wiskundig naar meer bedrijfskundig. Verschillende opleidingen gebruiken voor dezelfde differentiaties soms net even andere termen.

Software Ontwikkeling/ Bedrijfskundige Informatica

 • Software engineering: Je leert computerprogramma’s (software) bouwen om apparaten als computers, navigatiesystemen en smartphones te laten functioneren.
 • Game Development: hierbij leer je alleen of in teams games ontwerpen, maken en testen. Zowel voor entertainment als voor serieuze toepassingen in de gezondheidszorg of in het onderwijs.
 • Enterprise Software Solutions: Je leert bedrijven adviseren over computerprogramma’s waarmee zij informatie kunnen beheren als voorraden, financiële administratie of klantenbestanden. Je leert de eisen en wensen van gebruikers goed in kaart brengen, zodat fouten in een later proces voorkomen worden. Deze richting is iets minder technisch.
 • Data Solutions Development: Je leert gegevens die in databases zitten te ontsluiten, analyseren en structureren. Zo verbeter je bedrijfsprocessen en kunnen bedrijven of overheden meer over hun klanten of burgers te weten komen.
 • Business IT & Management : Je leert hoe je bedrijven of overheden kunt adviseren over een goede informatie- en communicatievoorziening. Je begrijpt de techniek van de verschillende ICT-systemen, maar je maakt of ontwerpt die zelf niet.
 • IT Service Management: Je leert hoe je de gegevens binnen een computersysteem kunt beheren, zodat zij veilig worden opgeslagen en goed te gebruiken zijn voor consumenten. Denk bijvoorbeeld aan een patiëntregistratiesysteem in een ziekenhuis. Fouten weet je te herstellen. De leerroute heeft een technische kant en een beheerderskant (oplossingen zoeken bij eventuele problemen).
 • Technische Informatica: De meest wiskundige variant. Je leert programmeren in diverse programmeertalen, waarmee je oplossingen bedenkt voor verschillende apparaten en systemen.

Netwerken en Systemen/ Technische Informatica

 • Embedded Software Development; ICT & Technologie: Je leert software ontwikkelen voor computers die in apparaten zijn ingebouwd, bijvoorbeeld in auto’s of thermostaten. De software werkt op basis van sensorinformatie of omgevingssignalen.
 • Embedded Systems and Automation: Dit is ook een technische richting. ‘Embedded systems’ zijn elektronische systemen in apparaten die intelligent ‘gedrag’ vertonen. Bijvoorbeeld smartphones, robots, navigatie-, en ziekenhuisapparatuur. Zowel de softwarekant als de elektrotechnische kant van apparaten komt aan bod.
 • Network & Security Engineering: De nadruk ligt op veilige ICT-systemen voor bedrijven en organisaties. Klanten- en bedrijfsgegevens zijn veilig en systemen zijn goed op elkaar afgestemd. Storingen en problemen los je op.
 • Technische Informatica: De meest wiskundige variant. Je leert programmeren in diverse programmeertalen, waarmee je oplossingen bedenkt voor verschillende apparaten en systemen.

Toelatingseisen: Je wordt met alle profielen toegelaten, alleen wiskunde is verplicht voor de leerroute Technische Informatica.

Bijzonderheden: Sommige differentiaties zijn in het Engels. Informeer je van te voren goed over welke dat zijn. De opleiding is praktijkgericht. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan in de ICT-business leer je de basisprincipes om die vandaaruit zelf bij te houden.