Informatica

Bij informatica word je opgeleid tot software engineer. Je leert computerprogramma’s (software) bouwen om apparaten als computers, navigatiesystemen en smartphones te laten functioneren. Je maakt tijdens de studie kennis met verschillende programmeertalen. Je leert over databases, hoe je informatie het beste kunt opslaan, hoe je data moet analyseren en je leert hoe je computerprogramma’s bouwt, test en onderhoudt. Je let ook op de gebruikersvriendelijkheid en functionaliteit. Daarom moet je goed weten wat gebruikers willen.

Naast de hierboven beschreven Software Engineering, kun je bij enkele opleidingen je kiezen voor een van de volgende differentiaties:

Forensisch ICT: Bij deze leerroute richt je je op cybercrime. Bijvoorbeeld hoe je computercriminaliteit kunt opsporen, maar ook welke mogelijkheden ICT biedt voor politie en justitie om criminelen op te pakken met het juiste bewijsmateriaal. Daarnaast leer je computersystemen van bedrijven of organisaties beveiligen tegen misbruik. De nadruk ligt op ICT, juridische vakken en rechercheren.

Business Data Management: Deze richting gaat over het managen van gegevens (data). Bedrijven krijgen steeds meer (online) gegevens van bijvoorbeeld klanten. Wat kunnen en mogen ze daarmee doen? Je leert voor bedrijven nuttige gegevens ordenen, bijvoorbeeld door ze te analyseren. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe tevreden de klanten zijn of hoe je bepaalde bedrijfsprocessen kunt verbeteren. Dit wordt ook wel business intelligence genoemd. Deze differentiatie is verwant aan Bussiness IT Management (BIM) maar meer gericht op dataverwerking.

Media Technologie: Deze differentiatie draait om techniek en multimediatoepassingen. Wat zijn bestaande en nieuwe mogelijkheden van ICT met betrekking tot internet, televisie en sociale media? En dan vooral op het gebied van de interactie tussen gebruiker en apparaat. Waar moet een informatiezuil op een station bijvoorbeeld aan voldoen? Wat kan een gebruiker aflezen op het kleine schermpje van een slimme thermostaat in huis? Je krijgt vakken als beeld en geluid, multimedia design, psychologie, communicatie, softwareontwikkeling, projectmanagement, bedrijfs- en organisatiekunde.

Multimedia Design & Development: Naast programmeren, ben je in deze richting ook bezig met vormgeving. Hoe deel je de website of applicatie in? Op welke plek komen afbeeldingen? Ook leer je datavisualisaties maken. Bijvoorbeeld door aansprekende infographics te maken en andere originele manieren te bedenken om grote hoeveelheden data helder te presenteren.

ICT-Beheer: Bij ICT-Beheer richt je je vooral op de veiligheid en doelmatigheid van netwerkbeheer. Welk computersysteem is voor welk bedrijf geschikt? Daarover adviseer je bedrijven, maar je draagt ook zorg voor de veiligheid ervan. Een van de vakken die je volgt is ethisch hacken. Je krijgt daarvoor een internationaal erkend certificaat (CEH; Certified Ethical Hacker).

Je wordt met alle profielen toegelaten.