Elektrotechniek

De vierjarige hbo studie Elektrotechniek is recentelijk heringedeeld. Het is een brede bachelor geworden waarin de studies Advanced Sensor Applications en Embedded Systems Engineering zijn opgegaan als leerroute.

Met de opleiding Elektrotechniek word je opgeleid tot elektrotechnicus. Je bestudeert de technische automatisering en verdiept je in hardware en software. Je leert elektrotechnische apparaten en systemen te ontwerpen, te produceren en te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan pacemakers, mobieltjes, mp3-spelers, hoogspanningskabels en chips.

Tijdens de studie krijg je vakken als telecommunicatie, energietechniek, netwerken, digitale technieken, microprocessoren en elektriciteitsleer. Je kiest tijdens de studie voor een specialisatie waarin je afstudeert. Ook loop je (vaak in het derde jaar) stage. Je krijgt ontwerpopdrachten, verdiept je in computersystemen en je bestudeert allerlei producten waarbij stroom en energie een rol spelen.

Om toegelaten te worden tot de studie volg je op de middelbare school het profiel Natuur en Techniek of het profiel Natuur en Gezondheid in combinatie met natuurkunde of natuur, leven en technologie. Op vwo-niveau voldoet het profiel Economie en Maatschappij ook, mits je het vak natuurkunde in je examenpakket hebt.