Bouwkunde

Bij de vierjarige hbo-studie Bouwkunde leer je hoe je woningen, flats, scholen en kantoren bouwt. Het gaat niet alleen om nieuwbouw, maar ook om renovatie en herstel. Je kijkt naar de voorbereiding, het ontwerp, de uitvoering en het beheer van bouwwerken. Je bestudeert kortom alle aspecten van het bouwproces.

Tijdens de studie specialiseer jij je in richtingen als architectuur, bouwtechniek, constructie of civiele techniek. Met deze laatste specialisatie ontwerp je bruggen, wegen, waterwerken en viaducten. Overigens brengt elke hogeschool eigen accenten aan. Kijk dus goed hoe de hogeschool van jouw voorkeur deze studie aanbiedt.

Tijdens de studie Bouwkunde doe je veel praktijkervaring op. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen bij een ingenieursbureau of architectenbureau. Maar het grootste deel van je studie bestaat uit theorie: je verdiept je in thema’s als fundering, dak- en gevelconstructie en installatietechniek. Je bestudeert de verschillende materialen die voor de bouw worden gebruikt en je volgt vakken als maquettebouw en bouwfysica. Ook maak je kennis met Bouw Informatie Management; dit is het virtueel ontwerpen, bouwen en onderhouden van gebouwen.
Met uitzondering van het havo-profiel Cultuur & Maatschappij, word je met alle profielen toegelaten tot deze studie. In je vwo-profiel Cultuur & Maatschappij moet je wiskunde A of B hebben gevolgd.