Creative Media & Game Technologies

Creative Media & Game Technologies richt zich op alle aspecten van interactieve media en games. Dus zowel op het bedenken, maken en vormgeven van creatieve internettoepassingen (bijv. apps en games) als op de techniek erachter. Naast spellen kun je bij games ook denken aan serieuze toepassingen in de zorg of het onderwijs, bijvoorbeeld een app om iemand virtueel te opereren of een app om Engels te leren. In deze studie leer je de spil te zijn tussen techniek en gebruiker. Er zijn veel varianten in deze studie. De een legt de nadruk op het technische aspect, de ander juist op het creatieve. De ene studie richt zich meer op games, de andere meer op creatieve media zoals het bouwen, vormgeven van websites en andere internettoepassingen.

Er zit ook verschil tussen opleidingen met dezelfde naam. Zo word je bij de ene Creative Media & Game Technologies opgeleid tot creatief programmeur. Met games heb je nauwelijks iets te maken. De opleiding is tamelijk technisch. Je bedenkt nieuwe internettoepassingen (bijvoorbeeld mobiele applicaties) en test die meteen uit. Denk bijvoorbeeld aan een het ontwikkelen van een virtualrealityprogramma waarmee je kunt zien hoe die nieuwe bank in jouw woonkamer staat.

De andere opleiding Creative Media & Games Technologies is creatiever en richt zich zowel op games als op de creative media. Je kunt bijvoorbeeld afstuderen in ‘interaction design’ waarbij de interactie tussen software en de gebruikers centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan gezondheids- of sportapps. Ook zijn er afstudeerrichtingen audio of sound design, waarbij de nadruk ligt op experimenteren met geluid en muziek in games of films.

Naast deze verschillen zijn de volgende differentiaties mogelijk:

  • International Game Architecture and Design: Deze Engelstalige differentiatie is helemaal gericht op games. Je leert ze niet alleen bedenken en ontwikkelen, maar weet ze ook aan de man te brengen. In de laatste jaren van je studie kies je voor een specialisatie, bijvoorbeeld het visuele aspect, de programmering of de productie van games (het verhaal erachter en de verkoop).
  • Kunst en Techniek: Deze richting combineert techniek met vormgeving. Je krijgt vakken als animatie, video, beeldtaal en audio. Je leert nieuwe of bestaande technieken inzetten om daarmee te communiceren of om nieuwe online communicatiemiddelen of toepassingen te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan sociale media of interactieve televisie.
  • Game Design & Production: Bij deze Engelstalige differentiatie leer je hoe je games bedenkt, ontwerpt en hoe het geheel er mooi uit komt te zien. Je werkt samen met game-engineers, die zorgen voor de juiste techniek en programmering.
  • Game Engineering: Je leert alles over de technologie en de programmering van games. Je werkt veel samen met de bedenkers en vormgevers van de games.

Toelatingseisen: Bij een aantal opleidingen moet je wiskunde in je C&M-profiel hebben. Ook geldt bij sommige opleidingen een numerus fixus en/of een toelatingsexamen of motivatie. Er is veel belangstelling voor deze studie, die soms in het Engels maar bijna overal in het Nederlands wordt gegeven.