Opleiding tot Verpleegkundige

De hbo studie Opleiding tot Verpleegkundige is een directe voorbereiding op het beroep van verpleegkundige. Hij of zij is verantwoordelijk voor de patiënten die onder zijn of haar hoede zijn gesteld. De verpleegkundige begeleidt het herstel van deze patiënten en is de contactpersoon voor zowel patiënt als de behandelend arts. Je hebt dag- en nachtdiensten en staat altijd klaar voor je patiënten. Je legt infusen aan, verzorgt wonden, meet bloeddruk en temperatuur en stelt verpleegplannen op. Als patiënten vragen hebben ben jij het aanspreekpunt en zorg je ervoor dat het de patiënten aan niets ontbreekt. Tijdens de studie krijg je vakken als psychologie, verpleegkunde, voedings- en dieetleer, sociologie en gezondheidskunde. Een groot deel van de studie bestaat uit het opdoen van praktijkervaring tijdens stages. Je leert verschillende technieken zoals het wassen en kleden van patienten, het aanleggen van infusen en het toedienen van bepaalde medicaties.

Als verpleegkundige werk je altijd in teamverband. Je onderhoudt veel contact met andere verpleegkundigen en overlegt met doktoren en patiënten. Je krijgt mensen onder je hoede die ongeneeslijk ziek zijn, veel pijn lijden of psychisch niet in orde zijn. Tijdens de studie zal naast de technische vaardigheden daarom ook veel aandacht besteedt worden aan communicatieve vaardigheden.

Op de middelbare school hoef je geen specifiek profiel te volgen om toegelaten te worden tot de studie Verpleegkunde. Het vak Biologie wordt echter wel aangeraden.