Terug naar het overzicht

Waarom na de havo wel of niet naar het vwo?

Denk jij erover om na je havo-examen vwo te gaan doen? Of twijfel je? In dit artikel lees je alles waarmee je rekening moet houdenLees daarin ook de ervaringen van ex-havisten, nu vwo’ers, Jaimie, Wout, Geert en Hugo over hun overstap  

Waarom zou je eigenlijk vwo gaan doen?  

De meest voorkomende reden om vwo te gaan doen is dat je daarna naar de universiteit kan. Zo wilde Jaimie bijvoorbeeld Sterrenkunde studeren en was Wouts voorkeur Biologie. Er zijn ook leerlingen die het nog niet weten en vwo doen om straks meer keuze te hebben. Als de havo je gemakkelijk afgaat en je op zoek bent naar wat meer uitdaging, is het vwo geen slecht idee. 


Check de specifieke eisen 
 

Wat de precieze eisen zijn om van de havo door te stromen naar het vwo verschilt per school. Soms moet je een bepaald gemiddeld eindcijfer behalen of een goede werkhouding tonen. Verder kan een school bepaalde eisen stellen aan je vakkenpakket. Voor alle havo-gediplomeerden geldt: op het vwo komt er een vak bij.  


Denk na over een plan
  

Ben je genoeg gemotiveerd om nog eens twee jaar op de middelbare school te zitten? Volgens Hugo en Geert is dat de allerbelangrijkste vraag. En wat als je het halverwege toch niet meer ziet zitten? Alvast nadenken over een plan B is handig, vinden zij. Je kunt bijvoorbeeld ook eerst een hbo-propedeuse halen en dan alsnog aan een universiteit studeren. 


Profielwerkstuk opnieuw of niet? 
 

Omdat je meteen doorstroomt naar 5-vwo, mis je een aantal schoolexamens die in 4-vwo zijn afgenomen. Een deel van de stof waar de SE’s over gaan, was voor de ex-havisten nieuw, maar gelukkig was het merendeel herhaling. Soms moet je nog een keer een profielwerkstuk maken; Wout vond dat bijvoorbeeld een flinke tegenvaller. 


Het vwo is niet 
veel moeilijker dan havo  

De meerderheid vindt het vwo niet veel moeilijker dan de havoal neemt de moeilijkheidsgraad wel iets toe naarmate je verder komt. Er wordt dieper op de stof ingegaan en je hebt meer inzicht nodig, ondervond HugoGeert vond het plannen en organiseren meer moeite kosten. In Wouts geval werd meer dan genoeg geoefend tijdens de lessen.  


Hoe ervaren leerlingen de overgang?
 

De overgang verloopt bij de meeste leerlingen goed. In 5-vwo hadden deze vier leerlingen zelfs het gevoel dat ze voorliepen, omdat ze bepaalde stof al in op de havo hadden gehad. Ook vond Geert dat de in te halen SEgoed verspreid waren over het hele schooljaar. Toch was dit wel extra werk boven op het reguliere vwo-programma. Dit kan vermoeiend zijn, vond Jaimie.  


Advies
 voor jou  

Geert: ‘Als je de havo makkelijk hebt afgerond, ga dan voor het vwo. 
Hugo: ‘Een hbo-opleiding is ook een goed idee, als je al weet welke kant op je wilt.’ 
Jaimie: ‘Je moet de stof goed bijhouden en dan komt het wel goed.’ 
Wout: De havo is makkelijker, maar als je goed meedoet in de les, is het vwo geen probleemzeker als je er redelijk voor stond.’ 

 

Door: Gaby Liao (6vwo)

undefined